Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е сниман първият български игрален филм?

19 август 2024, 11:48 часа

След период на застой българското кино бележи развитие с редица родни филми и сериали за малкия екран, отбелязали огромен успех. Младото българско кино, чиято история започва преди малко повече от век, празнува своя 109-ти рожден ден в началото на настоящата година. Или не съвсем?

Преди излъчването на първия български игрален филм родната публика е познавала киното чрез т. нар. „жива фотография“, но истинското начало на родното кино се считаше поне до скоро, че е поставено през 1915 година с първия български игрален филм.

Първият български игрален филм – кой е той?

Ако искате да изгледате първия български игрален филм, ще ви разочароваме – целият не е запазен и съхранен, за да можете да се докоснете до него, но останалите фрагменти – едва няколко кадъра – рисуват ясна представа за същността и характера му – той е ням, черно-бял и е най-важната стъпка в историята на родната кинематография, тъй като поставя началото.

Знаете ли кога е сниман първият български филм

Първият български игрален филм според всичко, което ни беше известно до скоро, се казва „Българан е галант“ и едно от интересните неща, които можем да споменем за него, е, че актьорът във филма е и сценаристът на филма – Васил Гендов. Той е и режисьорът на първия български филм със звук почти две десетилетия по-късно – през 1933 година. Този първи филм със звук е на историческа тематика, посветен е на Апостола на свободата – Васил Левски – и е свързан с борбата на народа за независимост и свобода. Нарече е „Бунтът на робите“. Но тези ли са наистина първите филми у нас?

Първият български игрален филм – къде е сниман?

Мястото на снимките на първия роден филм е повече от интересно – фронтът. Филм за галантен мъж, сниман на фронта? Не, разбира се. Филмът, заснет на фронта, се оказва, че е първият български филм, но той не е „Българан е галант“, както е считаше до скоро, а друг – документалният филм, наречен „Балканска война“, създаден в периода 1912-1913 година, което го прави по-стар от „Българан е галант“ и го сочи като първия български филм.

Негов режисьор е Александър Жеков, готов е през 1913 година, кадрите показват Цар Фердинанд в обсадения Одрин, както и кавалерия на фронта. Именно мястото на заснемането и присъствието на Фердинанд подсказват, че са снимани събития от 1912 година, а това доказва, че този филм е по-стар от считания за първи в родното кино „Българан е галант“. „Балканска война“ обаче е документален филм, така че, макар да е първият у нас, то първият игрален все пак остава този на Гендов.

Топ 20 на най-добрите български филми

Безспорно е, че и двата филма начертават пътя на родното кино и отварят вратите пред него. Въпреки трудностите и дългият път, който е трябвало да бъде извървян и за този документален филм, оказал се първият български филм, и за черно-белия филм, засегнал нетипична тематика за онези години, можем да кажем, че поставят основите на родното кино, а техните сценаристи са пионерите на киното у нас.

По отношение на мястото на заснемане на „Българан е галант“, ако можехме да изгледаме целия филм, ако той беше съхранен във времето за идните поколения, което не се е случило, тъй като Гендов е съхранявал лентата в домашни условия, сигурно щяхме да имаме ще по-цялостна представа за процеса на заснемане и за това как точно са протекли събитията, свързани със заснемането на ако не първия, то поне един от първите български филми, чиито декор и място на заснемане реално се оказва… улицата.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес