Кое село е "Столицата на Пелина" в България

13577
Кое село е "Столицата на Пелина" в България
Снимка: iStock

Днес ще ви разкажем за историята на едно изключително място в нашата страна. Това кътче е известно с производството на вино и е обвито в невероятни легенди. Тук ще научите повече за историята на "Столицата на Пелина" в нашата страна.

Как се казва "Столицата на Пелина"

Става въпрос за село Осмар, разположено в област Шумен, на около 20 км от областния център. Селото има богата история и множество легенди, свързани с производството на вино.

Легендата за Осмарския пелин

Всички сме чували за строгите Крумови закони. Дали са истина или измислица, е трудно да се определи, но те ни предоставят основата за една невероятна легенда, свързана с Осмар. Предполага се, че Крумовите закони са били насочени срещу пиянството и действията на българския владетел включвали изкореняването на лозята в държавата. Според легендата, единственото населено място, което не пострадало, било Осмар. Крум бил толкова впечатлен от Осмарския пелин, че решил да запази лозовите насаждения тук за лично ползване. Разбира се, от историческа гледна точка, тази легенда е почти невъзможна, но тя е доказателство за дългогодишната традиция в производството на вино в региона. Това кара местните производители да се гордеят, че произвеждат вино по технология, останала от Първата българска държава.

Легендата за първото шампанско в България

В селото се разказва, че винопроизводител от Осмар се сдобил с френска рецепта и започнал да произвежда шампанско. С това пенливо вино той печели сребърен медал на големия Пловдивски панаир. Смята се, че тогава за пръв път е започнало производството на шампанско в нашата страна.

Произход на името Осмар

Историята на Осмар е изпълнена с множество вярвания и легенди. Ето някои от тях:

  • Зеленград - Това е историята на голям български град, съществувал по времето на Първата българска държава. Според някои предположения, градът е имал цели 80 порти, от което произлиза и името му – Осмар.
  • Асма - Една друга хипотеза изследва връзката между думите асма и осмар. Предполага се, че съществува корелация, поради което някои считат, че двете думи са свързани.
  • Осмин/кожар -Това е местна легенда, която свързва селото със занятието на местното население. Поради многобройните ливади в околността, тук са се отглеждали разнообразни видове животни. Предполага се, че в този регион са се заселили множество скотовъдци и кожари, като думата "осмин" означава именно кожар.
  • Исмарос - Това са някои от съюзниците на троянците, описани от Омир в „Илиада“. Някои ги свързват с името на селото Осмар, но няма конкретни доказателства в тази насока.

Днес ви разказах за село Осмар - "столицата на пелина" в България и едно от местата, които всеки трябва да посети. Надявам се, че информацията за това уникално кътче от нашата страна ще ви бъде полезна и вдъхновяваща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вечерен виц: С кво одиш на работа?

Виц на деня: Кажете къде

Рецепта за вкусно до немай къде пържено кюфте - Комшиите ще питат за рецептата

Виц за добро утро: На гарата

Много силна притча за вечно заетия баща

Петровден е! Прочетете тази мощна молитва за здраве

Стихотворение на деня, 29 юни, от Радой Ралин

Любовен съвет за всяка зодия за 29 юни 2024

Таро хороскоп за 29 юни 2024

На Петровден - какво да направим за късмет през цялата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com