Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Картофи за огледала - питайте опитните домакини

25 септември 2024, 08:08 часа

Понякога народните средства за защита могат да бъдат в пъти по-надеждни и ефективни от специализираните купени такива.

В почистването на огледалото няма наука. Купуваме специализиран препарат за почистване на стъкла и огледала, нанасяме го върху кърпа и го избърсваме. Но дали винаги сме доволни от резултата? Често се налага да търкаме почти до посиняване, а ефектът е нулев. В резултат на това се получават излишни нерви и напразно похарчени пари за закупуване на средства.

Можете обаче да използвате методи, които са били използвани още от нашите баби. С тях успявате успешно да почистите всякакви повърхности.

Още: Как да перете, изплаквате и сушите правилно възглавниците, за да са свежи?

Оцет и не само

Често по огледалата се образуват не само ивици, но и слой прах. Особено върху тези, които се намират в коридора. Стъклата на прозорците също страдат от това. За да се отървете от праха и да го накарате да се утаява върху огледалата много по-малко, може да помогне обикновеният трапезен оцет.

Добавете една чаена лъжичка към 1-2 литра вода. Нанесете разтвора върху кърпа и го избършете. Измиването му ще бъде лесно. Оцетът не се разпенва и не оставя ивици.

Ако обаче огледалото е твърде замърсено, струва си да сложите малко по-различен разтвор. За да направите това, трябва да потушите 1 чаена лъжичка сода за хляб с 0,5 чаена лъжичка оцет. Тази смес се разрежда с вода до състоянието на паста. След това я втрийте върху огледалото и я измийте с малко оцетна вода според рецептата по-горе.

Още: Как и защо да ползваме прах за пране в тоалетната?

Между другото, знаете ли, че във всеки разтвор за почистване на стъкло или огледало трябва да добавите студена вода? Или по-добре ледена вода. Горещата вода само ще разтвори мазния филм върху огледалото, а след това трудно ще измиете ивиците.

Ако говорим за избора на парцали, по-добре е да отдадете предпочитание не на синтетичните, а на памучните. Те ще абсорбират добре останалата влага и няма да оставят ивици. А особено опитните домакини често се отказват от парцалите в полза на обикновените вестници. Смачкваме ги на топка и избърсваме огледалото. Можете предварително да навлажните вестника малко със студена вода.

А какво да кажем за картофите?

Този зеленчук също може да помогне в борбата с ивиците по огледалото. Теорията е доказана на практика от домакини, които снимат видеоклипове за социалните мрежи. Те демонстрират как лесно и бързо да се отървете от ивиците по огледалото с помощта на картофи.

Още: ТРИКОВЕ за бързо и лесно почистване на хладилника

За да направите това, трябва да вземете суров зеленчук и да го нарежете на половинки. С едната половина натъркайте огледалото, а след това го избършете с обикновена кърпа. От ивиците и мръсотията няма да остане и следа.

Този ефект се постига благодарение на високото съдържание на нишесте. То ефективно почиства от мръсотията, а също така създава защитна бариера върху огледалото. Благодарение на нея прахът ще се утаява по повърхността много по-рядко.

Източник: TheDay

Тайните на задължителното основно почистване преди есента

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес