Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв празник е на 2 октомври - какво трябва и не трябва да се прави

01 октомври 2024, 14:41 часа

На 2 октомври църквата почита паметта на светите мъченици Киприян и Юстина, загинали за вярата.

История на празника 

През 3 век в Антиохия живял езически мъдрец на име Киприан. От малък бил научен да служи на езическите идоли, проповядвал в планината Олимп, както и в редица други градове - Аргос, Тавропол, Вавилон и Мемфис. И когато Киприан се върнал в родината си, той станал главен свещеник. Киприан се отличавал със способността да изпраща болести.

Голям църковен празник иде на 1 октомври, спазват се редица традиции и обичаи 

По същото време в Антиохия живеела християнка на име Юстина, била много красива. Един от знатните младежи искал да се ожени за нея, но тя го пренебрегнала. Тогава човекът се обърна към главния свещеник за помощ - той обещал да му помогне. Уви, Киприан не успя - никакви магии или болести не могли да сломят момичето, тъй като всички те изчезвали след нейната молитва.

Наблюдавайки това, много жители също повярвали в Христос, включително Киприан - той се покръстил, станал епископ и обърнал много езичници във вярата. Юстина отишла в манастира и станала негова игуменка. По време на гоненията срещу християните при император Диоклециан, Киприан и Юстина също изпадат в немилост: те били заловени, измъчвани и екзекутирани. Същата участ сполетяла и Теокфист, който, като видял мъките на светиите и също се обявил за християнин.

Мощите на мъчениците са били в Рим до 12 век, в базиликата Св. Руфини, след като част от тях са пренесени в Латеранската базилика, а част от тях са преместени в Сирийска Антиохия.

Гадания за времето, свързани с празника

По знаците на деня предците ни са правили гадания каква ще бъде есента, реколтата и лятото през следващата година. Ако духа южен вятър на този ден - през следващата година ще има добра реколта от зимни култури. Ако на този ден започне да вали, очаква се слана след седмица. Ако времето е топло - есента ще бъде топла и продължителна. Ако в гората има много гъби, следващото лято ще бъде дъждовно. Ако листата на дърветата продължават да падат, това е знак за пчеларите, че трябва да скрият кошерите.

В народния календар 2 октомври е празникът на Куприян и Устиня, Куприянден, Устинийден. От този ден нататък времето обикновено се променя: настъпва студено време. Градинарите са засаждали моркови, цвекло, магданоз, копър, киселец и чесън преди зимата.

Какво не трябва да се прави на 2 октомври

Днес, както и във всеки друг ден, Църквата не одобрява кавгите, сквернословието, клюките, клеветите и осъждането, както и завистта, алчността, отмъщението и отчаянието. Не трябва да отказвате помощ на тези, които искат.

Според народната мъдрост в този ден не трябва да се местите на ново място и да тръгвате на дълъг път, това е знак за провал. Не се препоръчва да се пие алкохол; според народната мъдрост: "Който се напие, няма да бъде защитен от дявола на този ден." 

Какво можете да правите на 2 октомври

Вярващите се молят на свети Киприан и Юстина да ги предпазят от черни магии, любовни магии и недобри хора.

На този ден според народните обичаи е прието да се работи много – може да се занимавате с ремонти и ръкоделия. Освен това обикновено на този ден предците ни са събирали гъби в гората. 

Какъв празник е на 30 септември - какво трябва и не трябва да се прави

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес