Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв е реалният срок на годност на храните?

20 май 2024, 16:14 часа

Реалният срок на годност на храните, който е решаващ фактор за безопасността и качеството на храните, се влияе от множество фактори, включително условията на съхранение, опаковката и вида на храната. Срокът на годност може да се определи като периодът, през който даден хранителен продукт остава безопасен за консумация и запазва желаните си сензорни, химични, физични, микробиологични и функционални характеристики. Разбирането на тези фактори помага за ефективното управление на потреблението на храни, намаляването на отпадъците и осигуряването на здравна безопасност.

Фактори, влияещи върху срока на годност

Състав на храната

Вътрешните свойства на храните, като например съдържанието на влага, рН и хранителен състав, оказват значително влияние върху срока на годност. Бързо развалящите се храни с високо съдържание на влага, като млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци, се развалят по-бързо поради развитието на микроорганизми. Обратно, сухите храни като зърнени храни, ядки и зърнени култури имат по-дълъг срок на съхранение поради по-ниската активност на водата.

Микробна активност

Микроорганизми като бактерии, плесени и дрожди са основните причинители на развалянето на храните. Наличието на тези микроорганизми, повлияно от околната среда на храната, определя скоростта, с която храната се разваля. Хладилното съхранение и правилното готвене могат да забавят микробната активност, като по този начин удължават срока на годност.

Кои храни са с най-кратък срок на годност?

Фактори на околната среда

Температурата, влажността и излагането на светлина са важни външни фактори. По-високите температури ускоряват химичните реакции и микробния растеж, което води до по-бързо разваляне. Влажността може да повлияе на сухите храни, като стимулира развитието на плесени или ги кара да се развалят. Светлината, особено ултравиолетовата, може да влоши качеството на храните, като предизвика окисляване на мазнините и загуба на витамини.

Опаковка

Правилната опаковка играе важна роля за удължаване на срока на годност, като осигурява бариера срещу външни замърсители и фактори на околната среда. Вакуумното опаковане, например, премахва кислорода, като забавя окислителното разваляне и растежа на микроорганизмите. Опаковките с модифицирана атмосфера, които променят газовия състав в опаковката, също могат да удължат свежестта на бързо развалящите се продукти.

Добавки и консерванти

За удължаване на срока на годност обикновено се използват химически добавки и консерванти, като антиоксиданти, антимикробни средства и стабилизатори. Например аскорбиновата киселина (витамин С) действа като антиоксидант, а натриевият бензоат потиска растежа на микроорганизмите.

Реален срещу възприеман срок на годност

Често се получава объркване между датите "най-добър до", "използвай до" и "продай до" върху етикетите на храните. Тези дати не винаги отразяват истинския срок на годност:

Най-добър преди

Това е датата, до която храната запазва оптималното си качество и вкус. Това не е непременно срок на годност и храните могат да бъдат безопасни за консумация и след този срок, ако се съхраняват правилно.

Най-добър преди

Посочва датата, до която храната запазва оптималното си качество и вкус. Това не е непременно срок на годност и храните могат да бъдат безопасни за консумация и след този срок, ако се съхраняват правилно.

Лекар каза кои храни могат да се ядат след срока на годност

Използвайте до

Критична дата за бързо развалящи се продукти като месо и млечни продукти, която показва последната дата за безопасна консумация. След тази дата храната може да представлява риск за здравето поради развитието на микроорганизми.

Продава се до

Предимно за управление на запасите, като съветва търговците на дребно колко дълго да излагат продукта. Това не е пряк показател за безопасността на храните.

Удължаване на срока на годност в домашни условия

Потребителите могат да предприемат няколко мерки за удължаване на срока на годност на храните в домашни условия. Правилното съхранение е от съществено значение: бързо съхраняване в хладилник на бързо развалящи се продукти, съхраняване на сухите храни на хладни и сухи места и използване на херметически затворени контейнери, за да се предотврати излагането на влага и въздух. Редовната проверка и ротация на хранителните запаси гарантира, че по-старите продукти се използват първи, което намалява загубите. Освен това разбирането и спазването на различните етикети с дати може да помогне за вземането на информирани решения относно безопасността на храните.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес