Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв е ефектът на динята върху кръвното налягане, очите, бъбреците

31 юли 2024, 12:22 часа

Динята, хидратиращ и освежаващ плод, предлага няколко ползи за здравето, които могат да повлияят положително на кръвното налягане, очите и бъбреците. Богата на витамини, минерали и антиоксиданти, динята е нещо повече от лятно лакомство.

Кръвно налягане

Динята може да бъде полезна за регулиране на кръвното налягане поради високото си съдържание на калий и уникалните си съединения, като например цитрулин. Калият е от съществено значение за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане, тъй като помага за балансирането на натрия в организма. Адекватният прием на калий помага за отпускане на стените на кръвоносните съдове, като намалява натоварването на сърдечносъдовата система и насърчава здравословния кръвоток.

Диня или пъпеш - кой плод е по-полезен

Освен това цитрулинът, аминокиселина, съдържаща се в динята, може да се превърне в аргинин, който спомага за подобряване на нивата на азотен оксид в кръвта. Известно е, че азотният оксид засилва разширяването на кръвоносните съдове, което може допълнително да подпомогне понижаването на кръвното налягане. Проучванията показват, че редовната консумация на диня може да допринесе за умерено намаляване на кръвното налягане, което потенциално може да се отрази благоприятно на цялостното сърдечносъдово здраве.

Очи

Динята е полезна за здравето на очите и поради съдържанието на витамини А и С, както и на антиоксиданти като ликопен. Витамин А е от решаващо значение за поддържане на добро зрение, тъй като поддържа здравето на ретината и помага за предотвратяване на нощната слепота. Недостигът на витамин А може да доведе до сериозни очни заболявания, включително сухота в очите и дори загуба на зрението.

Витамин С, от друга страна, е мощен антиоксидант, който предпазва очите от оксидативен стрес и може да намали риска от катаракта и свързана с възрастта макулна дегенерация. Ликопенът, пигментът, който е отговорен за червения цвят на динята, също играе роля за здравето на очите, като се бори със свободните радикали, които могат да увредят очните клетки. Като осигурява тези основни хранителни вещества и антиоксиданти, динята поддържа цялостното здраве на очите и помага за предпазване от често срещани проблеми със зрението.

Диня и пъпеш - разрешено ли е да се ядат при диабет

Бъбреци

Динята може да бъде полезна за здравето на бъбреците по няколко начина. Високото съдържание на вода - около 92% - я прави отличен хидратиращ плод, което е от съществено значение за поддържане на оптимална бъбречна функция. Правилната хидратация подпомага бъбреците при филтрирането на отпадъците от кръвта и производството на урина. Освен това динята съдържа съединения като калий и магнезий, които играят роля в регулирането на електролитния баланс, което е важно за здравето на бъбреците.

Тези минерали помагат за поддържане на нормалната функция на бъбреците и предотвратяват образуването на камъни в бъбреците. Естественият диуретичен ефект на плода също така насърчава производството на урина, което спомага за отмиването на токсините и намалява риска от инфекции на пикочните пътища. Освен това антиоксидантите в динята, включително ликопенът и витамин С, допринасят за намаляване на възпалението и оксидативния стрес, което допълнително подпомага здравето на бъбреците.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес