Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво съдържат най-здравословните и нискокалорични плодови напитки

03 май 2023, 08:08 часа

Когато говорим за здравословен сок се предполага, че това трябва да е сок, който ни помага да се чувстваме по-добре, който осигурява блясък и хидратация на кожата едновременно. И че освен това не съдържа голямо количество калории. И все пак трябва да имаме предвид, че пиенето на сокове не винаги е здравословно, тъй като някои са си истинска захарна бомба.

На какви условия трябва да отговаря идеалният сок

  • Да помага да алкализираме тялото си, за да елиминираме токсините;
  • Да е с ниско съдържание на захар: Високото съдържание на захар ще увеличи гликацията на колагеновите влакна, което ще ги унищожи;
  • Да е богат на каротини и флавоноиди за подобряване блясъка на кожата;
  • Да е лесно смилаем, тоест да е с високо съдържание на антиоксиданти и хранителни вещества.

Кои са тайните съставки на добрия и здравословен сок

Лимон

Най-добрият алкализатор, с ниско съдържание на захар и калории, лесен за смилане и богат на антиоксиданти.

Хапвайте тази храна и ще се чувствате по-щастливи по-често от обикновено

Ябълка

Има много сортове ябълки, които могат да се използват за лек и алкализиращ сок. За предпочитане е зелената ябълка, тъй като другите сортове съдържат много захар. Тя е засищаща и много богата на пребиотици, които ще помогнат за подобряване на храносмилането.

Горски плодове

Те съдържат много каротини и антиоксиданти, което ги прави идеални за кожата. Въпреки това боровинките са за предпочитане пред ягодите, тъй като имат по-ниско съдържание на захар.

Морков

Много богат на флавоноиди и каротини. Има малко повече калории от лимона и по-малко от горските плодове, но все пак е с ниско съдържание на калории. Някои хора трудно усвояват суровите моркови, поради което е за предпочитане да се добавят в малки количества и винаги да бъдат придружавате с други по-кисели плодове, като ябълки или лимони.

Лекари: Тези 4 храни са ключът към дълголетието

Портокал

Портокалът не е алкализиращ, както може да бъде лимонът, но има много ниско съдържание на захар, богат е на витамин С и други хранителни вещества, което го прави и много антиоксидантен.

Ананас

Перфектен е в сокове за хора със затруднено храносмилане. Той е диуретик и има малко калории. Въпреки това, някои сортове, особено най-зрелите, имат високо съдържание на захар. Не е евтин, но съдържа голямо количество вода, така че ще е необходимо много малко количество плод.

Краставица

Нискокалорична е и почти не съдържа захар, алкализираща и дренираща. Разбира се, има силен вкус и не се харесва от всеки.

Как да готвим здравословни ястия без да загубим вкуса?

Цвекло

Има много захари, но носи много енергия и има високо съдържание на фибри, което го прави засищащо. Освен това има високо съдържание на минерали.

Какъв е идеалният сок

В допълнение към плодовете и зеленчуците, към соковете можем да добавим и други продукти в по-малки количества, като листа от мента, настърган джинджифил или малко черен пипер. Има хиляди варианти в зависимост от вкуса и действието, което искаме да постигнем.

Ето и няколко варианта, които може да опитате вкъщи

Зелена ябълка, лимон и морков

1 зелена ябълка

1 лимон

½ морков

Този сок е доста енергизиращ, с малко калории, засищащ и богат на фибри. Съдържа антиоксиданти и алкализира тялото.

Горски плодове, лимон и портокал

1 шепа горски плодове, предимно къпини и боровинки

½ лимон

½ портокал

Можете да добавите малко листа от мента. Богат е на антиоксиданти, съдържа много малко калории и има ниско съдържание на захар. Освежаващ и идеален за закуска.

Ананас и зелена ябълка

¼ ананас

1 зелена ябълка

Може да се добави и настърган джинджифил за подобряване на затруднено храносмилане.

Краставица, цвекло и лимон

½ малка краставица

½ цвекло

1 лимон

Може да добавите малко листа от мента. Този сок е много засищащ и енергизиращ. За предпочитане е да се приема като лека закуска преди тренировка във фитнеса, защото е дрениращ и ще подпомогне процеса на отслабване.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес