Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво става с хвърлените във фонтаните стотинки?

30 ноември 2016, 13:55 часа

Хвърлянето на монети за късмет или за да се върнем пак на същото прекрасно място някой ден, са от любимите ни туристически "ритуали", които никога не пропускаме. Но някога замисляли ли сме се къде отиват всички монети?

В зависимост от това кой стопанисва фонтана, монетите отиват на различни места - за благотворителност, за поддържката на самия фонтан или за обществени нужди.

В Ню Йорк, например, повечето монети от фонтаните отиват в собствениците им и хората, които ги поддържат. Те решават дали всички ще бъдат изхарчени за самия фонтан или за други цели.

Има и по-интересни истории от тази в Ню Йорк. Вземете например известният Фонтан ди Треви в Рим. 400 години хората хвърлят зад рамо моненти и си пожелават чудеса. Знаете ли колко пари са това? Заради огромния наплив от туристи фонтанът се "чисти" всяка вечер, а сумата която се събира често надвишава 2000 евро на ден! Само от един фонтан, представете си...

Има и арестувани по повод взимането на стотинки директно в джобовете на някого и използването им за лични цели. Всичко трябва да се даде на обществото под една или друга форма.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес