Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи с вас ако ядете прекалено много чипс

04 септември 2021, 19:50 часа

Знаете ли какво подхожда най-много на вечер с близък човек и любим сериал? Да, пакет чипс, който да си хапвате, докато го гледате. Чипсът е нездравословна храна, която обаче винаги е била на почит и хората са я предпочитали в свободното си време. Можете да си го приготвите сами у дома, но това отнема време. По-лесно, ако просто го купите от магазина. Лесно, но не и здравословно. Може да си позволявате да хапнете малко чипс веднъж или няколко пъти месечно, но ако започнете да ядете всеки ден, това ще доведе до съответните последствия.

Хапвате нездравословни калории – калориите в чипса идват от солта и мазнините, на които той е богат. Той не съдържа други хранителни вещества, които могат да бъдат полезни за фигурата или здравето ви. Точно поради тази причина ще огладнеете много по-бързо, отколкото си мислите.

Покачване на излишни килограми – напълно естествено с мазна, пържена и висококалорична храна като чипса да доведе до качване на килограми, особено ако прекалявате с консумацията му. Не е препоръчително да имате у дома пакет чипс по всяко време, защото така ще се изкушавате да го отворите и да си хапнете. После не се учудвайте, ако кантарът покаже повече от желаните килограми. Не, той не лъже.

Имате по-високо кръвно налягане – ако ядете чипс всеки ден, има шанс кръвното ви налягане да се покачи. Това може да доведе до сериозни проблеми и развитие на хипертония.

Може да се пристрастите – чипсът е предпочитан като бърз следобеден снак, който може да ви засити за кратко време. Дали защото нямате време, или по друга причина, може да започнете да си го хапвате доста често и дори да превърнете това в свой навик. Той може да пристрастяващ не само с вкуса ви, а и със звука, който се издава при консумацията му. Хрупането се асоциира с това, че продуктът е свеж, макар това изобщо да не е така. Ето защо някои хора го намират за неустоим и просто не могат да спрат да ядат, докато не стигнат до дъното на пакета.

Може да увеличи шанса от рак – чипсът съдържа веществото акриламид, което може да увеличи шанса за отключване на коварната болест. Ето защо е препоръчително да не прекалявате с чипса. Ако толкова ви се хапва нещо хрупкаво, може да си приготвите домашен чипс по здравословен начин и да си хапнете без угризения на съвестта и притеснение за здравето ви.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес