Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

11 май 2024, 14:11 часа
Реклама

Когато прегръщаме дърво, се случва нещо очарователно, което засяга както физическото, така и емоционалното ни състояние. Доказано е, че този на пръв поглед прост акт оказва дълбоко въздействие върху телата, умовете и духа ни, като ни свързва по-дълбоко с природата и със самите нас.

От физиологична гледна точка прегръщането на дърво може да има успокояващ ефект, подобен на този при медитация или престой сред природата. Когато обгърнем дърво с ръце, ние започваме форма на биоенергиен обмен. Дърветата са живи същества със собствени енергийни полета и когато ги прегърнем, влизаме в контакт с тази енергия. Този контакт може да доведе до хармонизиране на собствената ни енергия, като спомогне за усещането за мир, релаксация и баланс.

Един от най-непосредствените ефекти от прегръщането на дърветата е намаляването на нивата на стрес. Изследванията показват, че прекарването на време сред природата, включително прегръщането на дървета, може да понижи нивата на кортизол - хормонът, свързан със стреса. Това намаляване на хормоните на стреса може да има ефект на вълна в целия организъм, което води до понижаване на кръвното налягане, подобряване на имунната функция и общо чувство за благополучие.

Освен това прегръщането на дърво може да подобри връзката ни с електромагнитното поле на Земята. Дърветата са дълбоко вкоренени в земята и служат като проводници на земната енергия. Когато прегръщаме дърво, ние се заземяваме, поглъщаме фината енергия на Земята и възстановяваме собствения си енергиен баланс. Този заземяващ ефект може да помогне за облекчаване на чувството на тревожност, депресия и умора, като ни кара да се чувстваме по-центрирани и по-жизнени.

Дървета, подходящи за малка градина: Ето сред кои да изберете

На физическо ниво прегръщането на дърво може да предложи и неочаквани ползи за здравето. Прегръщането на дърво насърчава дълбокото дишане и отпускането на мускулите, което може да подобри кръвообращението, да насити тялото с кислород и да насърчи цялостното здраве на сърдечносъдовата система. Освен това прекарването на време на открито и общуването с природата е свързано с намаляване на възпаленията, подобряване на качеството на съня и засилване на когнитивните функции.

Освен физическите и физиологичните ползи, прегръщането на дърветата може да има дълбоко въздействие върху нашето емоционално и духовно благополучие. Много хора описват, че когато прегърнат дърво, изпитват чувство на свързаност, единство и мир. Тази връзка е не само със самото дърво, но и с природния свят като цяло. Тя ни напомня за нашата взаимосвързаност с всички живи същества и засилва чувството на благоговение и благодарност към красотата и изобилието на природата.

В свят, в който стресът, тревожността и липсата на връзка са твърде често срещани, практиката на прегръщане на дърветата предлага просто, но мощно средство за защита. Тя ни приканва да забавим темпото, да възстановим връзката си със Земята и да се възползваме от лечебната енергия, която ни заобикаля. Независимо дали търсим релаксация, вдъхновение или по-дълбоко усещане за цел, прегръщането на дърво може да бъде трансформиращо преживяване, което подхранва както тялото, така и душата.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес