Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото, когато ядете твърде много чесън

16 септември 2024, 11:00 часа

Чесънът е един от най-мощните природни антибиотици, приложенията му са безброй. Чесънът е добър срещу инфекции, но и за понижаване на кръвното налягане или холестерола.

Още: Природни средства: Как влияе цикорията на хората с диабет 

Въпреки това, употребата на чесън изисква предпазливост и баланс. Прекомерната консумация на чесън може да причини вредни ефекти върху тялото, за които ще научите по-долу в тази статия.

Какво се случва в тялото, когато ядете твърде много чесън

Ако се консумира безразборно, чесънът може да причини някои вредни странични ефекти.

  • Риск от кървене

Чесънът предотвратява появата на тромбоза, а това е добра новина за хората, страдащи от сърдечни заболявания. Въпреки това, ако прекалите с чесъна, докато приемате разредители на кръвта, това може да увеличи вероятността от тежко кървене. От друга страна, експертите твърдят, че ако се налага хирургична интервенция, не трябва да консумирате чесън поне една седмица преди хоспитализация.

  • Стомашни проблеми

Ако консумирате големи количества чесън, ще страдате от гадене, подуване на корема, газове и други храносмилателни проблеми. Ако имате чувствителен стомах, внимавайте винаги консумирайте чесън с други храни.

  • Други странични ефекти

Освен всичко останало, чесънът причинява лош дъх и телесна миризма. Причинява умора, световъртеж, главоболие, ниска кръвна захар и други.

Препоръчително количество чесън за дневна консумация

Още: Природни средства: Тиквено семе срещу вируси, ето как да го използвате

Експертите предполагат, че допустимото дневно количество чесън зависи от формата на продукта. Например, ако обичате пресен чесън, не трябва да консумирате повече от 5 грама. Ако предпочитате екстракта от него, трябва да приемате количество от 600-1200 милиграма на ден и не повече.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес