Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво означава, ако на гроба не растат цветя?

08 септември 2024, 14:19 часа

Гробищата винаги са били заобиколени от множество суеверия, които се предават от поколение на поколение от древни времена. Повечето от тях се отнасят до вярата в духовете и начините за защита на живите от влиянието на смъртта. 

На кои гробове растат цветя?

Цветя растат само на гробовете на добрите хора. Има едно древно поверие: ако човек е водил праведен живот, на гроба му растат цветя, които символизират неговата духовна чистота и пътя към Рая. Гроб, обрасъл с бурени, може да показва грешен живот на починалия.

Трябва ли да се оставя храна на гроба на Черешова задушница? 

Корените на този предразсъдък се губят през вековете, но цветята винаги са били смятани за символ на красота, чистота и духовност, докато плевелите са били свързвани с упадък, скръб и проблеми.

Други суеверия, свързани с гробището 

Мъртвите трябва да бъдат погребани с глави, обърнати на запад. В много гробища покойниците се погребват с главите на запад и краката на изток. Това има символично значение: изгревът представлява прераждане и нов живот, докато залезът символизира смъртта. Християните вярват, че Страшният съд ще започне от изток, така че мъртвите са положени така, че да „гледат“ на изток, сякаш чакат прераждане в деня на съда.

Съществува и старо суеверие, че носачите на ковчези трябва да носят ръкавици, за да предотвратят навлизането на духа на починалия в тялото им чрез контакт. Това вярване се появява във Викторианската епоха, когато хората се придържат към модата и традициите. Въпреки че точният произход е неизвестен, това е още един пример за страх от духове, който съществува между живите и мъртвите.

Необходимо е да се покрият всички огледала в къщата на починалия. След смъртта на човек е обичайно да се покриват огледалата в къщата. Това се прави по няколко причини: да се намали вниманието върху себе си и да се съсредоточи върху починалия, а също и да се покаже, че семейството се оттегля от обществото по време на траур.

Има и друго обяснение защо трябва да покривате огледала, когато в къщата има мъртъв човек. Хората вярват, че огледалото може да „отнесе“ душата на починалия и това ще му попречи да премине спокойно в друг свят. Следователно, затваряйки огледалата, помагате на душата на починалия да завърши своето пътуване.

Има много суеверия, свързани с катафалките, тъй като този транспорт е тясно свързан със смъртта и погребенията. Едно от най-необичайните народни вярвания гласи, че когато видите катафалка, трябва да докоснете копчето на дрехите си. Това се прави, така че катафалката да не ви „качи“ следващия път. Смята се, че докосването на копчето помага да останете „свързани“ с живота и предпазва от смърт.

Не можете да погребвате починал човек с вещите и дрехите на жив човек. Има предубеждение, че дрехите за погребение не могат да се вземат от жив човек. Хората вярват, че когато тези дрехи започнат да се разлагат в гроба, собственикът им може да се разболее и дори да умре. Смята се, че заедно с облеклото се предава част от енергията на живия човек, която постепенно изчезва, отнемайки здравето и силата му.

Какво се прави на първата Задушница след смъртта на близък?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес