Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правим при сутрешно виене на свят

27 септември 2024, 08:00 часа

Сутрините понякога могат да бъдат предизвикателни и без допълнителните усещания на замаяност и дискомфорт. За много хора това чувство се проявява, когато се опитват да станат от леглото, което прави началото на деня още по-трудно. Замайването след събуждане е често срещан проблем, особено с напредването на възрастта, и може да бъде предизвикано от различни фактори. В тази статия ще разгледаме какви са основните причини за сутрешното виене на свят и какво можете да направите, за да се почувствате по-добре.

Какво представлява замайването?

Замайването може да бъде описано като усещане за дезориентация или нестабилност, което се появява при смяна на положението на тялото. Това състояние може да бъде съпътствано от усещането, че всичко около вас се върти или че губите равновесие. Всеки човек изпитва замайването по различен начин, но общото между тях е субективното чувство на нарушена ориентация в пространството.

Защо ни се вие свят при събуждане

Защо се чувстваме замаяни сутрин?

Причините за замайването сутрин могат да бъдат разнообразни, а понякога комбинацията от няколко фактора води до този неприятен симптом. Ето някои от най-честите причини за сутрешно виене на свят:

  1. Ниско кръвно налягане: Легналата позиция по време на сън може да доведе до събиране на кръв в долната част на тялото. Когато станете внезапно, кръвта се оттича към краката и корема, причинявайки временен спад на кръвното налягане. Обикновено тялото бързо компенсира, но ако този процес се забави, може да се почувствате замаяни. Това състояние, известно като ортостатична хипотония, е по-често срещано при възрастни хора и може да бъде провокирано от определени лекарства или здравословни проблеми.
  2. Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (BPPV): Това състояние е свързано с проблем във вътрешното ухо, където малки калциеви кристали се откъсват и попадат в части на ухото, където не трябва да бъдат. Това може да предизвика усещане за световъртеж, когато се преобръщате в леглото или ставате сутрин.
  3. Дехидратация: Недостатъчното количество течности може да доведе до спад в обема на кръвта, което от своя страна понижава кръвното налягане и забавя кръвообращението към мозъка. Това състояние може да се влоши сутрин, след като сте спали без прием на течности за продължителен период.
  4. Лекарства: Някои лекарства като диуретици, антидепресанти или антибиотици могат да предизвикат замайване поради влиянието им върху кръвното налягане или взаимодействието с други медикаменти. Ако смятате, че лекарствата може да са причина за вашето замайване, консултирайте се с вашия лекар, но никога не спирайте лечението без медицинска консултация.
  5. Сънна апнея: При сънна апнея дишането често се прекъсва по време на сън, което може да доведе до недостиг на кислород в кръвта. Това нарушава нормалното кръвообращение и може да предизвика сутрешно виене на свят, особено при първото ставане.
  6. Сърдечна недостатъчност: При сърдечна недостатъчност сърцето не може да изпомпва достатъчно кръв, което води до проблеми с кръвното налягане и увеличава риска от замайване и падане. Ако имате сърдечни проблеми, този симптом може да е сигнал за нужда от медицинска оценка.

Имате проблем с равновесието? Може би се дължи на това

Какво да направим при сутрешно замайване?

Ако се събуждате със замаяност, има няколко неща, които можете да направите, за да се почувствате по-добре:

  1. Станете бавно и внимателно: Седнете на ръба на леглото и изчакайте няколко секунди, преди да се изправите. Това ще позволи на кръвта да се преразпредели правилно и да намали риска от замайване.
  2. Хидратирайте се добре: Пийте достатъчно вода през целия ден и избягвайте дехидратация. Ако имате навик да не пиете течности преди лягане, за да избегнете нощни събуждания, уверете се, че сте добре хидратирани преди това.
  3. Консултирайте се с лекар: Ако замайването е често или продължава дълго време, потърсете медицинска помощ. Вашият лекар може да извърши необходимите тестове, за да определи причината и да предложи подходящо лечение.

Сутрешното замайване може да бъде неприятно и тревожно, но в повечето случаи не представлява сериозна заплаха за здравето. Като разберете основните причини и как да реагирате на тези симптоми, можете да намалите тяхното влияние върху вашето ежедневие. Винаги се консултирайте с медицински специалист, ако виенето на свят продължава или се влошава, за да получите подходяща помощ и насоки.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес