Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да не правите, ако наистина искате да отслабнете: Основният капан

24 септември 2024, 07:55 часа

Съществува често срещана заблуда, която според медицинските специалисти пречи на хората да свалят излишни килограми.

Според материал на д-р Анджела Гласнап, бариатричен хирург от New York Bariatric Group, казва, че има един разпространен мит за затлъстяването, който според много хора е абсолютно верен.

„Често срещано погрешно схващане е, че затлъстяването е избор на начин на живот и че хората могат да отслабнат само чрез диета и упражнения. Изследванията на затлъстяването са доказали, че това не е така. Затлъстяването е заболяване, подобно на рака, диабета и високото кръвно налягане, и пациентите със затлъстяване заслужават ефективно лечение“, казва тя.

Още: Четири златни правила за отслабване от известния диетолог Майкъл Мозли

Лекарят обяснява, че има част от мозъка, наречена хипоталамус, която е отговорна за поддържането на хомеостазата в тялото. „С други думи, това е регулаторният център на вашето тяло. Хипоталамусът помага да управлявате телесната си температура, глада и жаждата, настроението, сексуалното желание, кръвното налягане и съня“, казва тя. Тя обяснява, че „зададената точка“ е теглото, което мозъкът е генетично програмиран да защитава. При хората със затлъстяване зададената точка е твърде висока, което е същността на заболяването.

Не липсата на воля пречи на пациентите със затлъстяване да намалят теглото си. Телата им буквално се борят с тях и саботират собствените им усилия за отслабване.

Други причини, поради които може да е трудно да се отслабне, са начинът на живот (например работа, която изисква седене по цял ден, или липса на достъп до здравословни храни), емоционалният и психологическият стрес (който може да доведе до преяждане), липсата на образование (не се знае как изглеждат правилното хранене и контролът на порциите) и културните фактори (например живот в семейство, в което бързото хранене е норма).

Научните изследвания потвърждават това и показват, че ограничаването на калориите забавя метаболизма. Всеки, който се опитва да отслабне, трябва да знае, че поддържането на калориен дефицит е важно, но ако се стигне до крайност, това ще има обратен ефект.

Още: 8 диетични храни, които предизвикват преяждане

Когато планирате храненията и закуските си, трябва да сведете до минимум простите въглехидрати и захарта, които организмът лесно превръща в мазнини. Вместо това тя съветва да се съсредоточите върху консумацията на храни, богати на фибри и нетлъсти протеини, като се стремите да приемате между 80 и 100 грама протеини на ден.

Друг навик, който е важно да избягвате, е негативното говорене за себе си. „Негативното говорене за себе си и несигурността могат да подкопаят мотивацията и увереността ви, което затруднява постигането на целите ви за отслабване. Важно е да развиете положителна нагласа“, казва д-р Морган.

Здравен съвет за деня, 20 септември: Лекар: Това е количеството вода, която трябва да се пие на ден за отслабване

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес