Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите, ако имате вода в ухото си

14 септември 2024, 08:00 часа

Задържането на вода в ухото е често срещан проблем, който често се появява след плуване, душ или други дейности, свързани с водата. Въпреки че обикновено е безвредна, тя може да причини дискомфорт и дори да доведе до ушни инфекции, ако не й се обърне внимание своевременно. Ето какво трябва да направите, ако установите, че в ухото ви е заседнала вода.

1. Разпознайте симптомите

Първо, важно е да разпознаете симптомите на водата в ухото. Може да изпитате усещане за пълнота в ухото, заглушен слух, а понякога и гъделичкащо чувство, което може да се разпространи към челюстта или гърлото. Понякога може да чуете и шумове, издавани от бълбукане или бълбукане. Ако тези симптоми продължават, това е знак, че в ушния ви канал може да е попаднала вода.

Още: Лющенето на кожата в ухото: Причини и решение на проблема

2. Изпробвайте техники на гравитация и накланяне

Един от най-простите методи за отстраняване на водата от ухото ви е чрез използване на гравитацията. Наклонете главата си настрани, като засегнатото ухо е обърнато надолу. Можете леко да дръпнете ушната мида, за да помогнете за отварянето на ушния канал, което ще позволи на водата да изтече по-лесно. Разклащането на главата в това положение или подскачането на един крак също може да помогне за изхвърлянето на водата.

3. Използвайте маневрата на Валсалва

Маневрата на Валсалва може да бъде ефективна за отваряне на Евстахиевите тръби, което може да помогне за освобождаването на водата, попаднала в капана на средното ухо. За да изпълните тази техника, затворете устата си, стиснете ноздрите си и внимателно издухайте въздух през носа си. Внимавайте да не духате прекалено силно, тъй като това може да увреди тъпанчето ви. Ако маневрата е успешна, трябва да усетите леко пукане.

Още: Лекувате си ухото, одират ви кожата: Никога няма да дойдем пак в България, заяви литовско семейство

4. Създайте вакуум с дланта на ръката си

Поставете дланта на ръката си върху засегнатото ухо и натиснете силно, за да създадете вакуум. Наклонете главата си настрани и след това бързо отстранете ръката си. Това действие може да помогне за създаването на лек вакуум, който да издърпа водата от ухото ви.

5. Използване на сешоар

Сешоарът за коса може да помогне за изпаряването на задържаната вода. Настройте сешоара на най-ниската температура и мощност и го дръжте на няколко сантиметра от ухото си. Внимателно издърпайте ушната мида, докато движите сешоара напред-назад. Топлият въздух може да помогне за превръщането на водата в пара, която след това може да излезе от ухото.

Още: Защо се появява бучка зад ухото и как да се отървете от нея?

6. Помислете за капки за уши, които се продават без рецепта

Капките за уши, които се продават без рецепта и са предназначени за ухото на плувеца, могат да бъдат много ефективни. Тези капки обикновено съдържат смес от алкохол и оцетна киселина, която помага за изпаряване на водата и потиска растежа на бактериите. Ако използвате тези капки, не забравяйте да спазвате инструкциите на опаковката.

7. Избягвайте да поставяте предмети в ухото си

Важно е да устоите на изкушението да пъхате предмети като памучни тампони, пръсти или други предмети в ухото си, за да отстраните водата. Това може да изтласка водата по-надълбоко, а също така може да увреди деликатните структури в ухото ви, като увеличи риска от инфекция или нараняване.

8. Потърсете медицинска помощ, ако е необходимо

Ако водата остава в ухото ви въпреки усилията ви или ако имате болка, секрет или признаци на инфекция, е време да се консултирате с медицински специалист. Постоянните симптоми могат да означават по-сериозен проблем, като например ушна инфекция, която може да изисква медицинско лечение.

9. Съвети за превенция

За да предотвратите попадането на вода в ушите си в бъдеще, помислете за носене на тапи за уши, докато плувате, или за използване на шапка за плуване. След излагане на вода подсушете добре ушите си с кърпа и използвайте превантивни капки за уши, ако сте склонни към този проблем.

Като следвате тези стъпки, можете ефективно да се справите с водата в ухото си и да намалите риска от усложнения. Не забравяйте да действате своевременно и внимателно, за да предпазите ушите си от потенциално увреждане.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес