Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са ползите от пиенето на сок от компот от сливи вечер

09 август 2024, 13:59 часа

Компотът от сливи е богата на минерали напитка и идеален източник на калий. Сокът му също така съдържа много антиоксидантни свойства, които предпазват тялото от свободните радикали, които увреждат клетките.

Още: Сезонна рецепта: Студена паста с патладжан и домати

Тъй като компотът е нискокалоричен, той е идеална напитка вечер. По-долу ви разкриваме някои от ползите за здравето от сока от компот от сливи, когато се пие на вечеря.

Подобрява здравето на сърцето

Антиоксидантите, открити в сока от компот от сливи, подобряват здравето на сърцето. Освен че се борят със свободните радикали в тялото, антиоксидантите предотвратяват и сърдечно-съдови усложнения. Антиоксидантите също предотвратяват окисляването на холестерола и по този начин защитават сърцето.

Подпомага храносмилането по време на сън

Компота съдържа изатин и сорбитол, две вещества, които подобряват работата на храносмилателната система. Благодарение на тях трудно смилаемите храни се усвояват по-лесно, тъй като те стимулират производството на храносмилателни ензими.

Подобрява кръвообращението

Тъй като сокът от компот съдържа желязо, което е необходимо за производството на червени кръвни клетки. Освен това, когато се консумира на вечеря, успява да балансира кръвообращението в тялото.

Намалява нивата на холестерола

Сокът от компота съдържа полезни фибри, от плода на сливата, което помага за намаляване на производството на холестерол в черния дроб. Разтворимите фибри абсорбират алкалните течности в черния дроб, които произвеждат холестерол. Пиейки го на вечеря, предотвратявате прекомерното производство на холестерол и по този начин успявате да намалите нивата му в организма.

Подобрява здравето на костите

Според някои данни, консумацията на сок от компот от сливи успява да предотврати загубата на костна маса. Със своите флавоноиди и фенолни вещества сокът от компот помага за регенерацията на костните клетки, намиращи се в тялото. За хора, които страдат от заболявания като артрит или остеопороза, се препоръчва да консумират сока всяка вечер.

Още: Сезонна рецепта: Бисквитки със смокини

Подпомага имунитета

Консумацията на този сок създава възможност за предпазване от настинки или заразяване с вируси, тъй като помага за укрепване на имунитета. Плодът на сливата насърчава образуването на здрави клетки, които съживяват тялото, докато спите.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес