Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между синя и зелена зона?

02 юли 2024, 19:11 часа
Реклама

Натовареният трафик, системно нарастващият брой коли, липсата на добра инфраструктура, която да ги поеме, както и на необходимия брой паркоместа, които да отговорят на този увеличаващ се брой автомобили, водят до обособяването на синя и зелена зона в градовете.

Те целят чрез изискване за заплащане за паркиране и чрез ограничаване на часовете, през които всеки автомобил може да бъде паркиран в тези зони, да намалят броя на желаещите да паркират в натоварените райони в градовете, както и броят на автомобилите в централните части на града.

Макар да са въведени преди години, все още има шофьори, които не са запознати с разликата между синя и зелена зона и правилата, важащи за всяка от тях. За да разберем по-ясно тази разлика, важно е да си припомним както представлява синята зона и какво зелената.

Какво е синя зона?

Обособената зона в централните части на повечето големи градове у нас, създадена с цел паркиране срещу заплащане, с което се очаква не само да се постигне облекчение в трафика, но и да се редуцира желанието за паркиране в централните градски части, е позната като синя зона.

За разпознаването на синята зона помага маркировката – и хоризонталната, и вертикалната, както и наличието на табела, ясно сочеща границите, цената за паркиране за час и начините за заплащане, часовия обхват, тъй като сините зони са платени само в определени часове от деня – от-до. Забелязват се съществени разлики в сините зони на големите градове – докато за част от тях синята зона важи в работните часове от деня – във времето от 8 до 17 часа, в други градове като в столицата например местата за паркиране на синя зона се заплащат чак до 20 часа.

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

В празнични и почивни дни, ако искате да паркирате в синя зона трябва да внимавате дали е платена. Тъй като има разлики в сините зони в различните градове, водачите на МПС е добре да се информират за конкретните правила, важащи в обхвата на конкретната синя зона, посочени върху табелата. По отношение на заплащането за паркиране в синя зона то може да бъде извършено както на служителя, назначен за целта, така и чрез смс, който се изпраща на номер, посочен върху табелата за синя зона и който смс трябва да съдържа като текст номера на превозното средство.

Номерът, на който се изпращат смс-ите за паркиране в синя зона се различават в различните градове, което прави запознаването със съдържанието на табелата за синя зона още по-важно. Важно е и да се внимава от водача или от изпращащия смс да не сгреши регистрационния номер на автомобила, тъй като при грешка той се води неправомерно паркиран и подлежи на репатриация.

Какво е зелена зона?

Зоните, в които важат правила за платено паркиране, подобни на тези, отнасящи се за сините зони, но са разположени по-далеч от централните части на градовете -  в периферията на сините зони, се наричат зелени зони. Така разликите между синя и зелена зона са и съществени, и не толкова големи, ако визираме целите и правилата, които важат при паркиране върху тях.

Каква е разликата между синя и зелена зона?

Разликата между синя и зелена зона не е само една. Сред основните разлики са:

1.       Обхванати райони в градовете

Докато синята зона обхваща централните части на града, зелената обикновено обхваща по-отдалечени райони, райони  в периферията на синята зона.

"Зелена зона" става платена и в събота, "Синя"-та ще работи от 10.00 часа

2.       Цена за паркиране

Цените за паркиране в синя и зелена зона обикновено са различни, като паркиране в зелена зона коства по-малко средства на водача на МПС.

3.       Правила за паркиране

Ако под правила се приема разрешена продължителност за паркиране, номер, на който да се изпрати смс за заплащане на това паркиране и прочие, то те са различни за синя и зелена зона, а и за различните градове. Различна е и максималната разрешена продължителност за паркиране в зелена зона.

Обикновено в градовете и особено в големите такива като столицата функционират центрове за градска мобилност, насочващи водачите какво трябва да направят, за да се сдобият с разрешение за паркиране в съответните зони, както и къде има паркинги наблизо, ако зоните са напълно изчерпани като капацитет, и колко свободни места има на тези по-близки паркинги.

Собственици на ППС, живущи по постоянен адрес на улици или площади с въведен режим за платено и безплатно паркиране „Зелена Зона", имат право да паркират в тази зона в близост до постоянния си адрес, в квартала по прилежащите улици, а за живеещите на пешеходни зони - по пресечните улици.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес