Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между сакъз и дъвка?

28 септември 2023, 18:22 часа

Често думите сакъз и дъвка се използват като синоними. Приемаме, че сакъз е първоизточникът на съвременната дъвка. Така ли е наистина?

Сакъз или медицинска дъвка

Медицинската дъвка е позната още като сакъз, мастикова смола, чам сакъз, хиоска дъвка. Има жълт цвят, който се променя при дъвчене. В началото е с леко горчив вкус, който постепенно отминава.

Лекарството се извлича от храст, който расте по земите на днешна Азия и в някои райони на Средиземноморието. Смята се, че най-качествената медицинска дъвка се извлича от дървета, които виреят на остров Хиос, Гърция. В южната ни съседка дъвката е известна като “Сълзите на Хиос”. Лекарството се събира от юли до октомври, като се правят разрези в дърветата. В началото смолата е под формата на течност, но под влияние на слънцето и въздуха се втвърдява и превръща в зърна.

Всекидневното дъвчене на дъвка може да ви доведе сериозни беди - ето какви!

Ползи от медицинската дъвка

Многобройни са доказаните ползите от медицинската дъвка, ето част от тях:

* противовъзпалително действие
* отразява се благоприятно на кожата заради своите противогъбични свойства
* облекчава кожни проблеми - рани, напукани пети, белези
* богата на антиоксиданти
* помага срещу лош дъх
* облекчава храносмилателни проблеми - коремен дискомфорт, болка и възпаление
* понижава холестерола
* предотвратява появата на кариес.

Може да се дъвче като дъвка или да се използва под формата на прах - в тинктури или вложена в капсули. При смесването на медицинската дъвка с пчелен восък и други растителни масла се получава чудесен мехлем със силно антибактериално и заздравяващо действие върху кожата.

Къде да намерим медицинска дъвка?

Днес в аптечната мрежа ще намерите голямо разнообразие от сакъз под формата на дъвка със съвременен вид, зърна, прах, капсули.

Дъвка

Популярната днес дъвка, която срещаме във всеки търговски обект, е  съставена от гумена основа, подсладители, оцветители и аромати, както и твърдо прахообразно покритие. Днес дъвката е сред най-продаваните и купувани продукти в световен мащаб и част от огромен бизнес.

Артефакти доказват, че първообразът на дъвката се появява още в дълбока древност. Тогава се използват различни видове дървена смола - за ароматизиране, здраве на устната кухина и почистване.

През 1869 г. американският зъболекар Уилям Семпъл получава първия патент за дъвка. Повечето производители на дъвки днес пазят точната рецепта в тайна. Те често се позовават на специфичната комбинация от дъвка, смола, омекотители, антиоксиданти. Всички съставки трябва да бъдат “годни за храна”.

Ето част от ползите на съвременната дъвка:

* Намалява стреса и подобрява паметта.
Проучвания сочат, че дъвченето на дъвка по време на изпълнение на задачи може да подобри различни аспекти на мозъчната функция, включително концентрацията, паметта и вземането на решения.

* Помага при отслабване.
Ако обичате често да си похапвате, а искате да се ограничавате, дъвчете дъвка. Освен че устата ви ще е “заета”, удовлетворявате желанието си за нещо сладко. Някои проучвания разкриват, че дъвченето на дъвка намалява апетита и ви предпазва от преяждане.

* Дъвката е полезна за зъбите.
Най-често съвременните дъвки се рекламират, че предотвратяват появата на кариес и помагат при лош дъх. Проучвания установяват, че дъвките, подсладени със захарния алкохол ксилитол, са по-ефективни от другите без захар за предотвратяване на кариес. Това е така, защото ксилитолът предотвратява растежа на бактериите, които причиняват кариес и лош дъх.
Освен това, дъвченето на дъвка след хранене увеличава отделянето на слюнка, което е полезна за изчистване на вредните захари.

* Помага при гадене.
Ако ви се гади, дъвчете дъвка. Особено, ако е с джинджифил.

* Повишава самоувереността.
Психолози твърдят, че дъвченето на дъвка води до по-висока самоувереност. Забелязали ли сте, че когато отивате на важна среща или ви предстои интервю, инстинктивно търсите дъвка. Този ефект няма научно обяснение, а е по-скоро на психологическа основа.

Опасно ли е, ако глътнем дъвка?

Дъвчете сакъз или дъвка дискретно!
Въпреки доказаните ползи от дъвчене на сакъз и дъвка, правете го внимателно. Никога не дъвчете дъвка, докато разговаряте с хора, особено на важни срещи. Това се смята за признак на лошо възпитание и неуважение. А в някои страни, ако дъвчете дъвка, дори могат да ви арестуват. В Сингапур дъвченето на дъвка е забранено със закон от 1992 г. Изключение се прави само за никотиновите дъвки, но дори и тогава дъвчещите трябва да притежават специална рецепта от аптеката.

Внимавайте много и когато изхвърляте дъвките!
Почистването е изключително трудно. В киносалоните в Ню Йорк служителите са задължени веднъж месечно да почистват основно залите от дъвки по местата, където често са залепвани от зрителите.

През 2014 г. в официалния сайт на Бъкингамския дворец се появи любопитна обява за работа. Кралицата търсеше човек, който да почиства дъвки. В обявата се казва, че “кандидатът, мъж или жена, трябва да отлепва дъвките, оставени от невнимателни посетители в шотландската резиденция на Елизабет Втора. Работата е за 20-часова работна седмица срещу годишно възнаграждение от 15 912 лири. 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес