Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между църква и катедрала?

21 юни 2024, 12:40 часа

В началото бе вярата… А след нея се издигат църквите и катедралите, за да имат вярващите място, на което да се помолят за здраве, за опрощаване на греховете, за сбъдване на съкровените желания. Скромни, малки, сякаш скрити от чужди очи, или величествени и гордо извисяващи се като пазители на вярата високо към Бог като катедралите храмовете са се променяли през вековете.

На човечеството е завещано едно от най-богатите и ценни архитектурно наследство – катедралите – живата история на вярата и архитектурно богатство. И макар много вярващи да посещават храмовете не само на големите празници и не по навик, да се интересуват живо от религията и да познават Библията, разликата между църква и катедрала е неясна дори за някои от тях. За да разберете най-добре тази разлика, важно е първо да осмислите дефиницията за църква и катедрала.

Какво е църква?

Трудно е да се отговори еднозначно на въпроса какво е църква, определение за църква няма нито в новозаветните писания, нито в светоотеческата литература.

Днес обикновено използваме наименованието „църква“ за всички християнски храмове, макар те да имат и отделни названия –параклис, катедрала, базилика и т.н.

Как трябва да се държим в църква?

Погрешно се счита, че църква е само сградата, в която отправяме молитви към Бог. Макар да е и сградата, църквата има и друго, библейско, понятие, отнасящо се за хората, а не за сградата и е със значение „събрание” или „онези, които са призовани вън.” На църквата вярващите гледат и като на тялото на Христос. Тя е и християнският храм, в който се отслужват християнски богослужения.

Какво е катедрала?

Катедралата е църква с внушителни размери и впечатляваща архитектура, в която се намира специалното място на епископа, откъдето управлява, неговата катедра, откъдето идва и името катедрала. Първите катедрали, построени по време на Средновековието, не се отличавали особено от църквите по своята архитектура и размери. По-късно се строят онези пищни, величествени, огромни катедрали, които будят у вярващите страхопочитание и възхищение днес.

Какво да носим и как правилно да се държим в църквата?

Каква е разликата между църква и катедрала?

Макар катедралата да е църква, църквата не е катедрала, а между църква и катедрала има редица разлики, основните сред които са:

  • За разлика от църквата в катедралата се намира катедрата на епископа.
  • атедралите са онези, които управляват църквите.
  • По отношение на украса и архитектура в миналото не са се различавали особено катедралата и църквата. По-късно катедралите започват да се строят несравнимо по-големи от църквите, размерите им стават внушителни, а архитектурата – пищна и разточителна, ярка и отличаваща се.  Това обаче не е задължително и не всеки пищен храм с богата архитектура е катедрала, както и не всяка катедрала е с внушителна архитектура. За да бъде катедрала една църква, трябва в нея трябва да се намира катедрата на епископа, което е най-важната разлика между църква и катедрала.
  • Разликата между църква и катедрала е обусловена и от броя на църквите и катедралите както в държавата, така и в едно населено място. Броят на църквите в една страна е в пъти повече от този на катедралите. Обикновено църквите в едни град също могат да бъдат десетки, докато катедралата, ако има такава, най-често е една. Следва да се има предвид обаче, че това не е задължително условие и София е изключение. В столицата ни има два катедрални храма – тази на Българския патриарх – „Св. Александър Невски“ и катедралата на Софийския митрополит „Св. Неделя“.   
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес