Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как влияе киселото зеле върху жлъчката?

27 октомври 2024, 13:30 часа

Киселото зеле е традиционен за страната ни хранителен продукт, консумиран главно през студения сезон. Независимо дали ще свиете с него сармички за празничната трапеза, или просто за семейна вечеря, ще приготвите традиционното ястие свинско с кисело зеле, или ще се развихрите с туршии и интересни тестени изкушения, включващи продукта, то неминуемо ще присъства на масата ви през предстоящите месеци. Добрата новина е, че като ферментирал продукт, киселото зеле е не само вкусно, но и полезно за здравето – доставя на организма множество полезни бактерии, които се грижат за състоянието на стомаха и червата, щедър източник е на витамин С – бустер за имунната система, предпазващ ни от грипа, вирусите и типичните за зимния сезон здравословни неприятни изненади, съдържа естествено и всички витамини и минерали, които откриваме в прясното зеле. Напоследък се изследва и обсъжда активно и влиянието, което оказва киселото зеле върху жлъчката. Има ли вреди от консумацията му обаче и необходимо ли е пациенти, страдащи от определени заболявания, да внимават с консумацията му?

Рискове от консумацията на кисело зеле

Макар да е сочено като изключително полезно за здравето и първи избор за хората с редица хронични заболявания, важно е да знаете кой трябва да внимава, сервирайки кисело зеле на трапезата си и какви са потенциалните рискове за здравето. Кисело зеле трябва внимателно и в ограничени количества или след лекарска консултация да консумират хора, които:

Още: Подправките, които задължително да сложите на гозбата от зеле с месо

  • приемат лекарства за хронични заболявания, тъй като киселото зеле може да влияе неблагоприятно на действието на тези медикаменти, взаимодействайки с тях,
  • имат високо кръвно налягане, тъй като хипертониците е важно да ограничат приема на натрий, съдържащ се в прекомерни количества и в киселото зеле,
  • - са алергични към хистамин, съдържащ се и в киселото зеле, поради което може да причини храносмилателни проблеми.

В случай, че имате проблеми с жлъчката обаче, нито един от посочените рискове е следва да ви спира да го поднасяте по-често на масата си като част от здравословна диета, полезна за вашето здраве и конкретен здравословен проблем.

Влиянието на киселото зеле върху жлъчката

Черният дроб е органът, произвеждащ жлъчен сок, отделящ се от жлъчката при хранене и необходим за разграждане на мазнините, отстраняване на отпадъчните продукти, подпомагане на храносмилателните процеси, усвояването на мастноразтворимите витамини и др. Недостигът на жлъчен сок има отрицателни здравословни последствия, което прави въпроса как да симулираме производството и отделянето на жлъчен сок важен. Един от вкусните начини да се погрижите за това е консумацията на ферментирали храни, сред които редом до кефир, кимчи, комбуча и други, които са по-малко познати у нас и които е възможно дори да не сте опитвали, се нарежда киселото зеле. Като ферментирала храна то има същото въздействие върху жлъчката и подпомага отделянето на жлъчен сок не по-малко от засуканите си ферментирали събратя. Ако все още се чудите как точно влияе киселото зеле върху жлъчката, вижте какво казват лекарите по въпроса въз основа на множество научни изследвания – като ферментирала храна киселото зеле съдейства за изграждането на здравословен микробиом, а ролята му за увеличаване на храносмилателните ензими от стомаха, панкреаса и жлъчния мехур е изключително важна. 

Още: Защо реколтата от зеле трябва да се прибира след падането на сланата?

Може да подпомогнете  увеличаването на жлъчните сокове, които са нужни на храносмилателната ви система и по други начини – като дъвчете бавно, приемате холин или хапвате повече горчиви храни, които подобно на киселото зеле и ферментиралите храни също увеличават отделянето на жлъчен сок.

Киселото зеле е полезно не само за производството на жлъчен сок, но и за чернодробното здраве като цяло. Последните проучвания върху неалкохолни чернодробни заболявания, не по-малко опасни от чернодробната цироза, сочат ферментиралите храни като своеобразен протектор, предпазващ този жизнено важен орган от развитието им. Ако хапвате повече кисело зеле не само ще се погрижите за тънката талия, сваляне на излишните килограми и поддържане на здравословно тегло, но и за намаляване на натрупването на мазнини в черния дроб – опасното заболяване, известно като неалкохолна мастна чернодробна болест, засягаща сериозен процент от населението на планетата и водеща до сериозни здравословни проблеми и висока смъртност. Ако може да предпазите черния си дроб и да подобрите здравето на храносмилателната си система, хапвайки нещо вкусно, защо да не го направите? Поднесете кисело зеле на трапезата си и се наслаждавайте.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник:  https://zoe.com/learn/benefits-of-sauerkraut

Още: Тази бърза туршия от зеле и моркови е любима на много българи

https://advancednaturopathic.com/four-tactics-to-improve-bile-flow/

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес