Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как спането гол подобрява СЪНЯ

21 февруари 2022, 16:45 часа

Хората могат да спят по-добре при по-хладни температури, отколкото при по-топли. Защо? Естествената ви телесна температура намалява, докато спите. С понижаването на телесната ви температура нивата на кортизол намаляват и нивата на мелатонин се повишават. Ето защо, когато е твърде горещо, се чувствате нервни и не можете да спите. Тъй като носенето на пижама или спането под тежки завивки може да наруши естественото охлаждане на тялото ви, това от своя страна може да наруши качеството на съня ви. Въпреки това, също не искате да ви е много студено: ако ви е толкова студено, че треперите, вероятно няма да заспите дълбоко. Националната фондация за сън препоръчва да настроите термостата си между 19 и 22 градуса, но ако спите голи и се събуждате с треперене, не се колебайте да го увеличите.

Менопаузата и безсънието са свързани

Спането гол може да ви помогне да отслабнете

Вашето тяло има два вида мазнини, бели и кафяви. Бялата мазнина не прави много, но кафявата мазнина генерира топлина и може да ви помогне да изгаряте калории, докато спите. Проучване за диабет от 2014 г. проследява петима мъже, които спят в стая с контролиран климат, настроена на различни температури в продължение на четири месеца. До края на един месец изследователите установили, че при понижение на топлината до 19 градуса (от 24), мъжете почти удвояват обема си кафява мазнина. Благодарение на този ефект по-ниските температури могат да увеличат изгарянето на калории с 30 процента. Да спиш гол в хладна стая не е същото като да полагаш тежка тренировка, но хей, когато става дума за отслабване, всяко малко помага, нали?

Яжте за по-добър сън киви

Ако спите голи, кожата ви ще сияе

Особено ако имате наистина добър матрак. Висококачественият матрак, който не е пълен с изкуствени материали, ще позволи по-добра циркулация, което позволява на кожата ви да диша. Това от своя страна помага на кожата ви да се регенерира (нивата ви на производство на колаген се повишават през нощта, докато спите) през цялата нощ. Резултатът? Сияние отвътре, когато се събудите сутрин, след като сте спали голи.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес