Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как ще се промени кръвното ви налягане, ако пиете кафе всеки ден?

05 юли 2024, 16:11 часа
Реклама

Кафето сваля ли кръвното налягане или има риск от хипертония? Споровете за това все още продължават. Въпреки това учените най-накрая сложиха край на въпроса.

Ако кръвното ви налягане е ниско, често се препоръчва да изпиете чаша кафе. Ето защо много пациенти с хипертония избягват тази напитка. Наистина, кафето може временно леко да повиши кръвното налягане. Но този ефект е краткотраен.

Какво ще кажете за дългосрочните ефекти върху тялото? Може ли редовната консумация на кафе наистина да доведе до хипертония, а с нея и сърдечно-съдови заболявания? Този въпрос беше зададен от учени от Италия, страна, където кафето се третира с особена любов.

Знаете ли колко вида кафе има?

Проучването, което е проведено в университета в Милано-Бикока, е продължило 10 години. Участваха 1400 доброволци, които бяха разделени на три групи въз основа на резултатите от проучването. Първата група изобщо не пиела кафе, други си позволявали по една-две чаши, а трети пиели по три или повече порции от напитката на ден.

Всички доброволци били внимателно прегледани. Измерени са нивата на холестерол и глюкоза в кръвта, индекс на телесна маса и други важни показатели за здравето. Изследвахме резултатите от контрола на кръвното налягане: измерваха го в лечебни заведения, у дома, а също така извършваха 24-часово наблюдение на кръвното налягане.

След 10 години доброволците бяха прегледани отново. Повечето от тях не са променили навиците си за пиене на кафе. Вярно, дори в началния етап на изследването се оказа, че пиещите кафе са по-склонни да пушат и да пият повече. След коригиране на тези рискови фактори, учените стигнаха до извода, че в продължение на 10 години пиене на кафе, нивата на кръвното налягане на доброволците не се променят изобщо.

Резултатите от това дългосрочно проучване окончателно документират, че обичайната консумация на кафе има неутрален ефект върху кръвното налягане.

Лекар разкри кой НЕ трябва да пие кафе в жегата

Как да пием кафе без високо кръвно?

Кафето съдържа повече от 1000 химически съединения. Някои от тях, включително кофеин, хлорогенова киселина, тригонелин, кавеол, кафестол, ферулова киселина и меланоидини, могат да повлияят на регулирането на кръвното налягане.

Учени от Полша са измислили как да пиете кафе, така че кръвното ви налягане да не се повишава. Оказва се, че редовността тук е важна.

Резултатите от множество проучвания и мета-анализи показват, че умерената и обичайна консумация на кафе не повишава и дори може да намали риска от развитие на артериална хипертония.

Обратно, случайната консумация на кафе има хипертензиногенен ефект.

Според полски лекари дори хипертониците могат да си позволят 1-3 чаши кафе на ден. Но само ако пият кафе редовно.

Умерената обичайна консумация на кафе при хора с хипертония не увеличава риска от неконтролирано високо кръвно налягане и дори може да намали риска от смърт поради каквато и да е причина.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес