Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-лесно да махнем влязлата вода в ухото?

31 юли 2024, 12:01 часа

Флиртът с вълните и разхлаждащата ласка на сините води на басейна са не само приятно бягство от жегата и сивия прашен делник, но и източник на проблеми и рискове – от слънчево изгаряне и болезнената пареща кожа през различни заболявания на кожата и нейните придатъци, „подарък“ от зоната около басейна или съблекалните, до вода в ухото, която със сигурност е притеснила поне веднъж всеки от нас.

Макар да изглежда като нещо безобидно и очаквано за плажуващите, влязлата вода в ухото поражда не само неприятно усещане, но крие и своите рискове за здравето и далеч не е за подценяване и пренебрегване.

Какво да направите, ако в ухото попадне вода?

Рискове от вода в ухото

В най-сериозен риск от навлизане на вода в ухото са децата и плувците. В случай, че не бъде извадена, тя поражда рискове от развитие на инфекции, които в редки случаи могат да бъдат и много тежки. Предприемането на мерки да не се допусне попадане на вода в ухото или да бъде извадена своевременно е от ключово значение да не се стигне до усложнения, сред които най-чести са:

  • болка и възпаление,
  • външен отит със зачервяване и/или подуване,
  • сърбеж,
  • гнойно изтечение в по-тежките случаи, както и треска, температура и подути лимфни възли.

Липсата на адекватно и навременно лечение може да доведе до тежки и опасни усложнения, сред които са:

  • намален слух или загуба на слуха на засегнатото ухо,
  • подуване на лимфните възли, намиращи се в съседство,
  • увреждане на костите и хрущялите,
  • инфекция, която се разпространява опасно към околните тъкани, включително черепа, мозъка и т.н., като опасният остеомиелит, който може да засегне животозастрашаващо различни части от главата и черепа. 

Подобно възпаление може да бъде причинено не само от случайно попадане на вода в ухото по време на плуване или водни забавления в морето или басейна, но и при използване на слушалки, слухови апарати или плувни шапки, както и при попадане в ухото на замърсена с микроби вода от гореща вана, което означава, че никой не е защитен и е възможно да се нуждаете от съвет за разпознаване на проблема и лечението му, дори да не натопите пръстите си в морето.

Лечението не е трудно и не изисква особени усилия, но трябва да е своевременно. Още по-важно е да извадите водата от ухото бързо, за да не позволите да се развие бактериална инфекция, която е напълно възможна, тъй като останалата в ухото вода създава влажна среда, идеална за растежа на бактериите. Попадането на вода в ухото обикновено не е опасна, спешна ситуация и обикновено не причинява проблеми, ако се реагира адекватно – премахне се водата и се пристъпи при нужда към лечение.

Как да изкараме вода от ушите - с тези лесни начини ще решите проблема

Вода в ухото – как да я извадим лесно и бързо?

В повечето случаи водата се отича сама, но ако остане в ухото, важно е да я извадите, преди да е предизвикала инфекция или усложнения, някои от които опасни не само за здравето, но и за живота. Може да се справите с водата в ухото и сами, ако знаете как. Тези съвети ще ви помогнат:

  • Разклатете енергично ушната мида на ухото, в което е попаднала вода, като главата трябва да е наклонена така, че водата да може да изтече.
  • Опитайте силата на гравитацията, като легнете на страната, на която се намира пострадалото ухо, и изчакате. Напълно възможно е водата да изтече и сама.
  • Превърнете уредите си за красота в помощници за здравето. Включете сешоара на ниска степен и го насочете към ухото, в което усещате водата. Топлината ще я изпари. Имайте предвид да държите сешоара на поне 2 педи разстояние и да не бъде на високи градуси, за да не се изгорите.
  • Действайте на принципа клин клин избива, като добавите още вода в ухото, което е засегнато. Звучи нелогично, но съветът на националната линия за здраве, което го прави сигурен и безопасен.
  • Препоръчва се като ефективна и употребата на капки за уши на алкохолна основа или на базата на водороден пероксид, ако не страдате от инфекция на средното ухо, кървене от ухото или от перфорирано тъпанче.

В случай, че не се справите или се притеснявате как ще се справите, помолете някой по-вещ да ви помогне или потърсете лекарска помощ.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес