Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-лесно да изчистим керамичен котлон?

17 юли 2024, 19:00 часа

Домакинската работа е досадна. Особено ако е знойно лято и последното, което бихте желали да правите, е да триете от печката загорелите остатъци от ястието, което изкипя. С познаването на подходящите препарати за бързо и лесно почистване на керамичен котлон, какъвто е най-често срещаният в съвременната българска кухня, ще спестите време, усилия и със сигурност средства, тъй като грешките в почистването и използването на препарати, които не са подходящи за керамичен котлон, може да коства на бюджета ви значителна сума за ремонт на котлона или покупка на нов.

Цената на керамичните котлони не е никак ниска, така че въпросът как най-лесно да изчистим керамичен котлон и то така, че да не го повредим, е от ключово значение за пестеливата домакиня. Споделяме с вас някои трикове и тайни, които ще ви помогнат да приключите с чистенето на котлона бързо, сигурно, ефективно и безопасно при това, без да са ви нужни скъпи препарати. Обещаваме, че ще ви останат време и средства за по-приятни занимания от чистене на кухненските уреди в дома.

Защо е важно да почистваме редовно керамичните котлони?

Керамичните котлони за вграждане са сред новостите в кухненското оборудване. Тъй като повърхността им е гладка, без копчета и елементи и представлява единствено парче стъклокерамичен материал, тя е относително лесна за почистване, но пък трябва да внимавате да не я нараните. Сред причините да е толкова важно почистването на керамичния котлон са:

Груби грешки при чистенето на керамични котлони

-          Колкото и досадно да е почистването на керамичен котлон и като цяло на кухненските уреди, не трябва да пренебрегвате тази задача особено през лятото, тъй като остатъците от храна могат да се превърнат в среда за размножаване на бактерии, представляващи риск за здравето. Редовното почистване гарантира, че вашият плот остава хигиеничен и безопасен за използване, както и поддържания вид на кухнята ви.

-      Друга причина, поради която е важно да почиствате редовно керамичния котлон е фактът, че натрупалите се остатъци от храна пречат на топлината да се разпределя равномерно и това може да доведе до последващи проблеми. Редовното почистване гарантира ефективната работа на котлона и удължава живота му.

Как най-лесно да изчистим керамичен котлон?

За съветите за почистване, които сме ви приготвили, не се нуждаете от скъпи препарати. Домашно приготвените се справят чудесно, а съставките им са елементарни и ги има във всяка баня и всеки кухненски шкаф.

1.       Добрият стар сапун

Може да изчистите лесно и до блясък керамичен котлон само с помощта на сапун и кърпа от микрофибър. Сапунът е нежен към котлона, както и микрофибърната кърпа – те не могат да повредят или надраскат уреда, така че използвайте ги спокойно.

Как бързо да почистим загорелите котлони само със сода

2.       Вино, но не в чашата

За по-упорити замърсявания използвайте вино. Подчертаваме, че трябва да е бяло, а не червено, както и че може да го замените с оцет, ако това ви се свиди.

3.       Добрата стара сода за хляб

Содата е известна с почистващи си свойства и идеален заместител на виното. Разбърква се на кашичка, маже се и се оставя да постои, за да не се налага много търкане. Внимавайте  с натиска, който прилагате – трябва да е чисто все пак, без да използвате много сила, тъй като содичката е леко абразивна и силният натиск създава риск от надраскване на котлона.

4.       Магия от салатата

Не, няма да използвате салата за загорелия котлон, а оцет. Оцетът е заместител на виното и се намира във всяка кухня почти винаги. Може да го използвате чист върху кърпа или да добавите в содата за максимална ефективност. Само търкайте нежно –бавно и дълго, а не припряно, за да не повредите котлона.

Внимание – никога не използвайте четки или силно абразивни препарати, за да не нараните плочата.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес