Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как медитацията може да промени живота и ума ви

03 юли 2023, 18:45 часа
Реклама

Има много шум около ползите за здравето от медитацията. Потенциалните ползи включват по-добро управление на стреса, подобрен фокус и повишено просоциално поведение.

Медитацията има за цел да облагодетелства практикуващите по два основни начина. Първо, укрепва способността ви да сте наясно къде поставяте вашето съзнание (процес, наречен „мета-осъзнаване“). Второ, може да ви помогне да наблюдавате мислите и чувствата си без осъждане. Тези две предимства предлагат основата, чрез която медитацията може потенциално да промени живота ви.

Медитационните практики наистина могат да ви помогнат да наблюдавате ума си и да осъзнаете неговите тенденции. Например склонността му да се рее. Тъй като медитацията е упражнение, при което се ангажирате напълно с настоящия момент, това е фантастичен начин да тренирате ума си да бъдете по-присъстващи с това, което се случва в момента.

Какви са ползите от медитацията и как да започнем да я практикуваме?

Проучвания, показващи на участниците различни изображения в бърза последователност, са установили, че средно хората могат да различат само всяко четвърто изображение. Изследователите наричат този пропуск „примигване на внимание“ и смятат, че се дължи на ограничени ресурси за внимание. Тези резултати предполагат, че медитацията помага на хората да придобият повече контрол върху прожекторите на вниманието си и способността си да префокусират.

Личните ползи от медитацията - повишено внимание, подобрена емоционална регулация и по-малко стрес. Те могат да бъдат отразени и в нашите взаимоотношения. Подобрената емоционална регулация означава по-малко ненужни спорове, за които по-късно трябва да се извиняваме. По-малкото напрежение ни позволява да се ангажираме напълно с тези моменти, които носят радост и стойност за нас и нашите близки. А придаването на повече фокусирано внимание на взаимоотношенията е начин да покажем на приятелите и семейството, че ни е грижа за тях.

Без да обръщаме внимание, ние не изпитваме грижи и не можем да ги разширим грижите. Може да се каже, че обръщането на внимание на друг човек е нашата най-висша форма на любов.

Един систематичен преглед установи, че медитацията на вниманието води до повишена емпатия, състрадание и емоции като доверие. Практикуващите не само съобщават за повишено усещане за тези чувства, но и наблюдаваните резултати също показват увеличение на просоциалното поведение.

Имайте предвид очакванията си

Всичко това означава: медитацията има потенциала да промени живота и ума ви по смислени и здравословни начини. Но както винаги при този вид изследвания, има някои предупреждения.

Както споменахме, медитацията обхваща голямо разнообразие от различни практики с уникални цели. Сред които: йога, дзадзен, мантра, тай чи, медитация за сканиране на тялото, трансцендентална медиация и т.н. Някои от тях са по-скоро медицински. Някои са духовни по природа.

Ако тепърва започвате, най-добре е да влезете с експериментално мислене. Започнете с малко. Подхождайте към нещата без осъждане и самокритика. Проявете любопитство към практиката, която обмисляте, и се уверете, че е в съответствие с вашите цели. И ако откриете, че определена практика не работи за вас, опитайте нещо друго. Изследванията показват, че някои хора могат да намерят медитацията за неприятна и ако вашата практика за облекчаване на стреса ви стресира, това е малко контрапродуктивно.

Мислете за това като за упражнения: няма универсално полезна рутина. Трябва да намерите практиката на внимание, която работи най-добре за вас.

Как да облекчим дългото главоболие по естествен начин и без лекарства?

Второто предупреждение е, че медитацията често се продава като лекарство за стрес, липса на състрадание към себе си или проблеми във връзката. Както показват горните изследвания, това може да помогне, но мета-анализите и систематичните прегледи често показват малки до умерени размери на ефекта за терапии, базирани на медитация. Те също така отбелязват, че такива терапии не работят по-добре от други интервенции, като лекарства, упражнения или поведенческа терапия. Медитацията е инструмент за психично здраве, един от многото на ваше разположение, но не трябва да замества конвенционалните грижи.

В заключение, мисленето за медитацията като панацея означава да пропуснете същността. Предизвикателствата на живота няма да се изпарят само защото започвате медитативна практика. Все още ще се борите с трудни емоции. Ще има моменти, когато умът ви се лута към нещастни мисли или списък със задачи за утре. Ще се стресирате заради сметките и опитите да бъдете добър родител или подкрепящ партньор. И умът ви няма да стане супергерой.

Източник: https://bigthink.com/the-learning-curve/how-meditation-can-change-your-life-mind/?utm_source=pocket_discover_health

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес