Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как хлябът пречи на здравето ви: 4 причини да го ограничите

27 август 2024, 15:26 часа

Хлябът несъмнено е прекрасен на вкус и носи наслада за сетивата, но не е толкова здравословен и полезен за организма ни. Прекомерната консумация на хляб е съпроводена с последствия за организма, които ще разберете, като прочетете по-долу.

Още: Помагат ли ядките за здравето на сърцето и каква е препоръчителната доза

4 причини, поради които не трябва да прекалявате с хляба

  • Глад

Когато става въпрос за глад, много важен е видът хляб, който избираме. Хлябът предлага много въглехидрати и особено белият хляб, който води до високо ниво на гликемия. Проучванията показват, че консумацията на храни с висок гликемичен индекс може да увеличи глада и да доведе до преяждане.

  • Кръвна захар

Изяждането на цяла кошница с филийки хляб може да доведе до твърде голямо повишаване на нивата на кръвната Ви захар. Когато това се случи, човекът е изправен пред повишен риск от развитие на диабет. Белият хляб съдържа преработени зърнени храни и е с висок гликемичен показател, което означава висока кръвна захар.

  • Тегло

Белият хляб не осигурява фибри или други хранителни вещества и следователно не ви държи сити за дълго. По този начин ще консумирате повече храна, защото ще се чувствате по-гладни и ще приемате повече калории, което води до неизбежно наддаване на тегло.

  • Храносмилане

Един от недостатъците при ниската консумация на фибри е проблемното храносмилане и запекът. Освен това белият хляб може да съдържа много сол, особено ако ядете няколко филии една след друга. Такава консумация на сол причинява подуване на корема и не само.

Още: Открийте силата на сока от сини сливи и неговите ползи за здравето ви

Експертите съветват умерена консумация на хляб и избор на правилния вид хляб, който да е пълнозърнест, непреработен.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес