Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да стесните порите на лицето у дома - доказани рецепти

25 юни 2024, 13:44 часа

Разширените пори са козметичен недостатък, с който трябва да се борим. Най-неприятното нещо дори не е фактът, че не изглеждат естетически, а това, че са благоприятно място за развитие на бактерии и водят до появата на пъпки. Съществуват много народни средства за стесняване на порите по лицето - маски, компреси и дори лед.

Реклама

Домашно приготвени маски, които стесняват порите

Маска на основата на липови цветове е отлично средство за проблемна кожа на лицето с разширени пори. За приготвянето ѝ 1 супена лъжица от суровините се залива със 100 милилитра гореща вода, поставя се на слаб огън и се вари, докато масата не стане гъста. След това се охлажда до топло състояние и се нанася равномерно върху кожата на лицето за 20 минути, след което се отстранява със сух памучен диск и се измива с хладка вода.

Портокаловата маска ще ви помогне да стесните порите. За да я направите, смачкайте един обелен портокал, нанесете получената каша върху кожата на лицето, шията, областта на деколтето и покрийте с марлени салфетки. Дръжте 15 минути, след което изплакнете с хладка вода. Нанесете подхранващ крем върху кожата.

5 начина да свием порите на кожата

Протеиновата маска може да помогне за избледняване на порестата кожа. За нейното приготвяне ще са ви необходими:

- 2 чаени лъжички овесени ядки,

- 1 протеин;

- 1 чаена лъжичка лимонова кора.

Разбийте добре белтъка, след това добавете кората и люспите и разбъркайте всичко още веднъж, докато получите хомогенна маса. Нанесете получения състав върху кожата на лицето и го задръжте за 15-20 минути. Отстранете с влажна салфетка, след което измийте лицето си с хладка вода.

Индийската маска ще ви помогне при набръчкана мазна кожа с разширени пори. Смесете старателно по една чаена лъжичка мляко, мед, картофено нишесте и сол. Нанесете средството върху кожата на няколко слоя и го оставете да действа 20-30 минути, след което изплакнете с хладка вода.

Почистването на кожата, подобряването на кръвообращението и стесняването на порите е в състояние да се маскира с отвара от цветове на бъз. За да я приготвите, залейте 1 супена лъжица суровини с 1 чаша вряла вода, варете около 10 минути на среден огън, прецедете и добавете към топлата отвара 0,5 чаена лъжичка течен мед и овесено брашно, така че да получите маса с кашеста консистенция. Нанесете състава върху кожата и дръжте 20 минути, след което изплакнете с вода със стайна температура.

Компреси, стесняващи порите у дома

Компрес с живовляк - отлично средство за лечение на мазна и пореста кожа. За приготвянето му 1-2 супени лъжици сухи смачкани листа от живовляк се заливат с 200 милилитра вряла вода, оставят се да престоят 30 минути, след което се прецеждат. Направете компреси по следния начин: първо горещи за 2-3 минути, след това студени за 4-5 минути. Сменяйте 4 пъти, а последният трябва да е студен компрес.

На застаряващата мазна кожа с разширени пори може да помогне компрес с настойка от шипка. За да я приготвите, 2 супени лъжици от суровината се заливат с 200 милилитра вряла вода, настояват се 30 минути и се правят топли компреси.

Ефективни начини за почистване на порите на лицето

Лед за свиване на порите

Студената вода сама по себе си допринася за стесняването на разширените пори, а ледът в този случай е още по-ефективен. За една процедура ще ви е необходим само 1 кубче. В домашни условия можете да го приготвите от обикновена минерална вода, както и от полезни настойки от билки и сокове.

За мазната кожа чудесно се отразяват лайката и невенът. Вземете 2 супени лъжици от която и да е билка, залейте с 1 чаша вряла вода, оставете за 40 минути, прецедете, изсипете във формички и поставете във фризера.

Лимоновият сок също има отлично свойство да свива порите. Изстискайте сока от един лимон, разредете го с вода в съотношение 1:2, след което замразете.

Всеки ден преди измиване на лицето и шията с кубче лед, преди да измиете лицето си сутрин.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес