Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си направим домашни мокри кърпички?

26 януари 2022, 18:30 часа

С увеличаването на истерията след коронавируса, много хора решиха да започнат с презапасяването с тоалетна хартия, сапун, лекарства, дезинфектанти и мокри кърпички. Хората решиха, че могат да бъдат поставени под карантина за дълъг период от време и няма да могат да си купят всичко, от което има нужда домакинството им и започна презапасяването поради получилата се паника.

Ако все още не сте си купили дезинфекциращ гел за ръце и мокри кърпички, то трябва да знаете, че  мокрите кърпички можете да си ги направите и в домашни условия, като са лесни за изработване и са ви нужни само съставки, които вече имате в дома си. Също така те не съдържат химикали, които дразнят фината кожа на вашите ръце, и са доста по-евтини от тези продаващи се  в магазина.

За да направите всичко наоколо искрящо чисто, можете да направите мокри кърпички собственоръчно. Те ще ви помогнат моментално да почистите нещата в кухнята, в банята или  детската стая, да отмиете мазнините и мръсотията, да дезинфекцирате и да внесете  нотка свежест в дома си.

Тези домашно направени кърпички, биха изисквали само четири съставки за почистването на твърди повърхности като – изопропилов алкохол, който е много добър дезинфектант. Спиртът пък става за почистването на щори, кухненски дъски, четки за грим, мишки и клавиатури на компютъра, почистване на неща, които са изработени от неръждаема стомана.

Този вид кърпички са идеални за почистване не само по време на пандемия. Мириса на предпочитано от вас етерично масло може да ви помогне да се успокоите при стрес. Може да си направите мокри кърпи за дезинфекциране като добавите две чаши топла вода и супена лъжица течен сапун, изопропилов алкохол или спирт поне със 70 процента, десетина-петнайсет капки етерично масло по ваш избор – от лавандула, розмарин, мента или лимон.

Поставяте ролка кухненска хартия в съд със същата форма, но не твърде широк. Около хартията трябва да има тясно пространство, за абсорбиране на течността. Алкохола или спирта се смесват с разтворения сапун във водата и се излива върху хартията. После се издърпва картонения цилиндър, около който е навита самата хартия. Ако нямате стъклен или друг контейнер, който да е достатъчно голям за побиране на цяла ролка кухненска хартия, може да разрежете рулото наполовина.

Това е алтернатива на мокрите кърпички, друг почистващ аксесоар, който можете да направите сами от импровизирани средства. За това ще са ви нужни:

·        парчета памучен плат, достатъчни по размер за почистване, избърсване на различни повърхности;

·        контейнер с капак;

·        импрегниращ почистващ препарат, подобен на мокрите кърпички.

Нарязаните парчета плат трябва да бъдат сгънати в съд, изсипете приготвената смес в него, затворете го с капаче. Ако е необходимо, можете да извадите салфетката, да я изцедите, ако е твърде мокра, и да избършете мястото на замърсяване, което желаете да почистите.

Такъв домакински аксесоар е подходящ за премахване на замърсявания от различни повърхности: стъкло, плочки, пластмаса. Удобно е да използвате такива парцали за почистване в кухнята и банята, избърсване на печка, хладилник, мивка, микровълнова печка и др. За разлика от салфетките за еднократно употребяване, те могат да да се измиват и използват повторно.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес