Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се преборим с напуканите пети?

16 август 2024, 15:46 часа

Босите крака на плажа, сандалите, чехлите, лятото изисква перфектните стъпала. Напуканите пети са сред основните проблеми, които притесняват основно дамите. Проблемът не засяга само нежния пол, но господата по-рядко се вълнуват от това как изглеждат краката им. За да се справите с напуканите пети на време за септемврийското море, трябва да започнете сега. Погрижете се за стъпалата си и дори да е минала отпуската ви, тъй като меките пети са видими при хубаво време и през октомври, а и със СПА удоволствията през зимата и пътешествията до екзотични страни се нуждаете от нежни стъпала през цялата година.

Напуканите пети – козметичен дефект или?

Обикновено напуканите пети са само козметичен дефект, но това зависи от степента на засягането им. Силно напуканите пети, които са с дълбоки цепнатини, пораждат риск от бактериална инфекция. За да се предотврати тази инфекция, важно е да се погрижите да не страдате от напукани пети. Профилактиката е по-важна и по-лесна от предприемането на действия за разрешаване на проблема. Често онова, което изисква поддържането на мекички пети, причинява и тяхното напукване – летните чехли. Чехлите обаче далеч не са единствената причина за напукването на петите, като начина за справяне с напуканите пети зависи и от причината за тях.

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Причини за напукани пети

Сухата кожа надебелява, при което рискът от напукани пети нараства. Така че можем да посочим сухата кожа като основна причина за напукани пети. Тя обаче далеч не е единствената. Сред причините за напуканите пети са:

  • Капризите на времето – както прекалено горещи вани, така и студеното време са рискови.
  • Прекарването на много време прави – на крак.
  • Гъбични заболявания, които засягат ноктите и/или кожата на стъпалата.
  • Различни заболявания, които протичат хронично и които нямат общо със стъпалата като недостатъчно производство на хормони от щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм, ювенилна плантарна дерматоза, синдром на Sjögren и други.
  • Различни образувания на петите като шипове също могат да доведат до напукването им. 

Как да се справим с напуканите пети зависи и от точната причина за проблема. Ако са чехлите, може да ги замените със сандали или други леки и летни обувки, с които петите не се удрят в обувката на всяка крачка. Ако причината е в заболяване, то следва да бъде диагностицирано и лекувано. Важно е да внимавате с рисковите фактори, които водят до заразяване с гъбична инфекция, както и тя да бъде своевременно лекувана, ако вече страдате от такава. Но преди всичко трябва да не допускате прекомерно изсушаване на кожата на петите и да полагате грижи за тях.

Макар да са различни пътищата за справяне с напуканите пети според причините, довели до тях, има някои общи правила за минимизиране на риска, както и процедури, достъпни в домашни условия, които да ви помогнат за разрешаването на проблема.

Лесен домашен мехлем за напукани пети

Как да се справим с напуканите пети?

Ежедневните грижи са важни за лечение на напуканите пети, без да е от значение причината за тях. Следвайте следните стъпки, гарантиращи адекватна и цялостна грижа за петите. Съчетани с лечение на основния проблем, ако има такъв, те водят до бързо справяне с напукванията на петите.

  • Накиснете краката в топла вода за поне 15 минути. Може да сложите соли или течен сапун във водата.
  • Премахнете с пемза мъртвата кожа, която води до допълнително втвърдяване на петите и до нацепването им.
  • Подсушете идеално стъпалата. Това е от ключово значение за превенция на гъбичните инфекции и за недопускане на разпространяването им, ако вече страдате от такива. Влажната среда е идеална за развитие на гъбичките, което прави поддържането на краката сухи от ключово значение. В случай, че страдате от прекомерно изпотяване на стъпалата, трябва да се възползвате от възможностите на пудрите и дезодорантите против изпотяване за крака, за да ги поддържате сухи.
  • Използвайте богати кремове, предназначени специално за сухи пети и против напукването им. Използвайте и чорапки върху крема, за да подейства по-пълноценно. Най-подходящите съставки за напукани пети, които да търсите в правилния крем, са: урея, салицилова киселина, млечна киселина, алфа-хидрокси киселина. Тези съставки се справят съвършено добре с напуканата кожа, премахват мъртвите клетки и правят петите меки.

Ако усилията ви се окажат безрезултатни, въпреки че полагате грижи поне 2 седмици, а не виждате никакво подобрение, време е да се обърнете към лекар, за да получите помощ. Възможно е да ви помогне с висококвалифицирани процедури, специални лекарства под формата на мазила и кремове, вложки за обувки и др.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес