Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се отървете от цицина: 7 начина, които наистина действат

05 септември 2024, 12:40 часа

Ако предприемете действия навреме, можете бързо да се отървете от цицините с помощта на не най-очевидните начини.

Цицината е вид синина, която се образува при разкъсване на кръвоносните съдове и струпване на капиляри под повърхността на кожата. Ето защо тя придобива син или лилав цвят. Но такава синина може да бъде замаскирана, необходимо е само да се въоръжите с коректор, фон дьо тен, пудра и време.

Обикновено синината минава за седмица и половина, но ние ще споделим с вас съветите, които ще ви помогнат да се отървете от нея доста по-бързо.

Още: Кои зодии ще си блъскат главата в стената през днешния ден?

1. Студена лъжица

Поставете метална лъжица в хладилника за около 10 минути, поставете извитата част към цицината и леко я погладете. Правете това няколко пъти през деня: студът ще помогне да спрете кървенето и да намалите отока от прясната синина.

2. Алое вера

Растението е известно с лечебните си свойства, а освен това е полезно за кожата. Нанасяйте прясно отрязано по дължина листо или гел с екстракт от алое върху болното място два пъти дневно. Така не само ще ускорите процеса на възстановяване, но и ще се погрижите за красотата на кожата си.

Още: 4 натурални средства, които ще ви отърват от мигрената

3. Бананова кора

Колкото и странно да звучи, банановите кори наистина помагат. Факт е, че вътрешността на кората има свойства, които ускоряват заздравяването. Просто прилагайте 20-минутен компрес няколко пъти на ден и скоро ще можете да се сбогувате с вампирската си целувка.

4. Топъл компрес

Ако не сте имали време да се ориентирате навреме и от няколко дни срамежливо покривате врата си с кърпа, топлият компрес ще ви помогне. Той ще подобри кръвообращението и синината ще заздравее по-бързо. Намокрете гъба или хавлиена кърпа с топла вода и я приложете към болното място за 5 минути. Ако кърпата изстине твърде бързо, намокрете я отново.

Още: Какво да правим при удар в главата и сътресение на мозъка?

5. Броколи и спанак

Витамин К ускорява заздравяването на синините, затова включете в диетата си повече храни, които го съдържат. Това са броколи, зеле, спанак и кафяв ориз. Най-добре е, разбира се, да приготвите някакво ястие с всички тези съставки. Например, салата. Опитайте се да изяждате по една малка чаша на ден, за да сте сигурни, че получавате достатъчно хранителни вещества в организма си.

6. Четка за зъби

Ако направите тъмнолилавата синина малко по-светла, това ще ви помогне да стимулирате кръвообращението. Можете да направите това с четка за зъби с мек косъм. Приложете лек натиск върху синината и я масажирайте с четката в продължение на 5 минути.

7. Крем с арника

Това е един от вариантите, които ще помогнат за намаляване на отока и облекчаване на възпалението от кожата. Кремът от арника (който, между другото, е терапевтичен и хемостатичен) е още по-ефективен, когато се комбинира с витамин К. По правило този витамин увеличава съсирването на кръвта и стеснява кръвоносните съдове, както и облекчава зачервяването.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес