Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберете, че яйцата са пресни още в магазина

18 октомври 2024, 22:15 часа

Пресните кокоши яйца са питателен и здравословен продукт, но само ако са с добро качество. Ако срокът им на годност е изтекъл, може да причинят сериозна вреда на тялото.

Как да различим прясно яйце от старо още в магазина?

На първо място, опитайте се внимателно да разгледате яйцата в магазина. Черупките им трябва да са с матова повърхност. Ако е гладка, по-добре е да откажете покупката.

Колко пъти седмично могат да се ядат яйца?

Колкото по-дълго се съхраняват яйцата, толкова по-голям ще бъде въздушният джоб вътре в черупката. Затова вземете едно яйце и го разгледайте под източник на ярка светлина. В единия край винаги има въздушен джоб. Ако е много голям и бялото е потъмняло, това означава, че яйцата са престояли дълго време в магазина.

Опитайте леко да разклатите яйцето. Ако не чувате никакви външни звуци, можете да купите. Ако чуете скърцащи или пръскащи звуци, въздухът е навлязъл, причинявайки разширяване на естествения въздушен джоб. 

Разбира се, обърнете внимание на срока на годност, който производителите винаги посочват върху опаковката на продукта. При спазване на правилата за съхранение продуктът трябва да остане свеж.

Как да разберете дали яйцето е развалено у дома?

Най-лесното нещо, което можете да направите у дома, за да проверите свежестта на едно яйце, е да го потопите в студена вода. За да направите това, изсипете течността в доста дълбок съд, след което поставете яйцето там.

Ако остане да лежи на дъното в хоризонтално положение, това означава, че това е много пресен продукт. Яйцето, което леко се е надигнало с тъпата страна, вече не е прясно, но е подходящо за приготвянето на топли ястия. Ако изплува на повърхността, не трябва да се консумира.

Можете също да проверите жълтъка и белтъка, като счупите едно яйце. Едно яйце е много прясно, ако жълтъкът е изпъкнал, а белтъкът е плътно събран около него и е вискозен. Но плосък жълтък с редки белтъци показва, че продуктът вече е престоял доста. Причината е, че с течение на времето протеиновите вериги (вещества, свързани помежду си) се разпадат и следователно белтъкът и жълтъкът не прилепват плътно един към друг.

Твърдо сварени яйца или рохки - кои са по-полезни

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес