Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да използвате този по-малко известен подсладител във вашата кухня

17 септември 2024, 14:23 часа

Имате желание за сладко? Дори и да нямате, захарта е широко разпространена съставка в много области на кухнята - от намаляване на горчивината на кафето до придаване на необходимия вкус на печивата.

Още: Диетолог: 7 храни, които никога не трябва да ядете сурови

Макар че бялата захар е може би най-популярната версия, всъщност има редица захари, които можете да замените в рецепти за различни вкусове.

Един вид, който е малко по-рядко срещан: захар демерара. По какво се различава тя от другите захари? И какви рецепти допълва най-добре? Експертите разнищват всичко, което трябва да знаете за този по-малко познат подсладител.

Какво представлява захарта демерара

Захарта демерара е светлокафява, минимално преработена тръстикова захар, получена от дехидратиране на сироп от захарна тръстика. „При този процес се запазва малко количество естествена меласа, което ѝ придава печен кафяв цвят, едрозърнеста текстура и вкус на карамел“, добавя регистрираният диетолог Джинджър Хултин.

И добри новини за експериментаторите: Можете да намерите захар демерара в местния магазин за хранителни стоки.

Как демерара се различава от другите захари

В сравнение с бялата захар, захарта демерара е малко по-слабо преработена и поради естеството на начина на производство съдържа и известно количество меласа. „Меласата й придава следи от витамини и минерали и лек вкус на ирис или карамел“, отбелязва диетологът Джена Горъм, д-р по медицина.

Въпреки това, що се отнася до разликите за здравето между захарта демерара и другите видове захар, общото мнение е, че тя не е повече или по-малко полезна за вас. „Важно е да запомните, че захарта под каквато и да е форма все пак е добавена захар“, казва Горъм. Важно е да се отбележи, че както захарта демерара, така и бялата захар имат едно и също количество калории и предизвикват сходна реакция, когато става въпрос за гликемичния индекс и кръвната ви захар.

Всъщност демерара се отличава с текстурата си, тъй като е захар с по-големи зърна от своите аналози. „При печене можете да използвате всички, но демерара се използва по-често и за украса заради текстурата и големите си зърна“, обяснява Хултин. Освен това, докато бялата и кафявата захар са по-меки, демерара ще бъде малко по-груба и по-подходяща за поръсване върху готовите изделия.

Как да използвате захар демерара

Както беше отбелязано по-горе, захарта демерара е особено полезна като добавка към печени изделия поради зърнестата си текстура, но възможностите не свършват дотук. „Тя може да се използва и в кафето или чая или вместо светла кафява захар във всяка рецепта“, добавя Горъм. Ако сте привърженици на по-хрупкавата текстура или на по-масления и силен вкус, захарта демерара може да бъде чудесен избор за вашата рецепта.

Заместители на демерара

Приготвяте рецепта, в която изрично се изисква захар демерара, но нямате такава под ръка? Можете да използвате светлокафява захар като заместител. По същия начин, ако нямате кафява захар, можете да я замените с демерара, без това да се отрази съществено на крайния резултат (т.е. на цвета или вкуса).

„Помислете за светлокафява захар като заместител или опитайте със захар турбинадо или мусковадо, които имат подобен аромат и цвят на меласа“, добавя Хълтин. Ако търсите този хрупкав вкус, с който да гарнирате кафето си, но нямате демерара, турбинадо може да е най-добрият вариант.

Полезни съвети

Когато става въпрос за текстура и вкус, захарта демерара ще бъде по-едрият вариант с вкус на карамел, идеален за издигане на печените изделия на следващото ниво с леко поръсване отгоре. Тъй като има примес на меласа, тя съдържа микроелементи и минерали, но не достатъчно, за да има значим принос към диетата.

Още: Бяла или кафява: Коя захар да изберем при приготвянето на различни рецепти

Въпреки че демерара може да има малко повече хранителни вещества от другите видове захар, важно е да се съобразявате с количеството, което консумирате, за да управлявате кръвната си захар и цялостното си здраве.

Затова, както при всичко останало, се наслаждавайте на демерара в умерени количества, но тя е отличен начин да разнообразите вкусовия профил и текстурата на печивата си.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес