Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изберем най-добрите дърва за огрев?

09 септември 2023, 20:33 часа

Хубаво е да имате голяма камина в дома си. Такъв дом винаги привлича и предизвиква усещане за домашен уют. Камината в къщата обаче изпълнява друга функция - отопление. За да постигнете максимална ефективност на отоплителна система, базирана на камина или печка, трябва да знаете какъв вид дърва да използвате, за да получите топлина. Най-често в частни домове се използват дърва за огрев от дъб, бреза, ела, трепетлика, липа и бор. Всички те имат свои собствени характеристики и различен коефициент на изгаряне.

Избор на дърва за отопление

Бреза като дърва за огрев

Това е един от най-добрите видове дърва за отопление за домашна печка. По отношение на калоричността те значително заобикалят трепетликата и бора, отстъпвайки по този показател само на дъба. Брезовите дърва за огрев горят добре и дълго време, давайки равномерен пламък. Единственият недостатък на брезата е наличието на голямо количество смоли в кората, които отделят много сажди.

Дъбови дърва за огрев

Дъбът е рядък дървесен вид с висока твърдост, поради което дървата за огрев от това дърво са доста скъпи. За домашна печка се използват дърва на средна възраст, те горят и отделят топлина най-добре. Висококачествените дъбови дърва осигуряват приятна миризма на горска свежест.

Колко тежи един кубик дърва?

Аспен дърва за огрев

Дървесината на това дърво е доста трудна за запалване, освен това дава малко топлина. Друг недостатък е, че бързо изгаря. Най-добре е да поставите трупи от трепетлика във вече запалена камина - тогава те ще поддържат огъня дълго време.

Дърва за огрев от ела

Това е един от най-добрите видове дърва за огрев. Те бързо пламват, дават много топлина, практически не съдържат катран и следователно горят, без да образуват дим. Веществата, които се отделят при изгарянето на дърва за огрев от ела, имат лечебен ефект - дезинфекцират въздуха и придават на човека жизненост. Заради уникалния им аромат много ястия се приготвят с елови дърва, месото и рибата се пушат.

Дърва от бор за огрев

Смърчовите и борови дърва могат да се горят, но те съдържат много смоли. При горене трупите се напукват и „стрелят“ с въглени. В тази връзка е необходимо да се спазват мерките за безопасност.

Тъй като всички дърва за огрев имат различна ефективност и се купуват в кубични метри, е необходимо да изберете тези, които имат по-голямо тегло. Идеалният вариант е бреза за огрев. Затова са най-скъпи. По своята калоричност отстъпват само на дъба. Последните са най-благоприятни по отношение цена-качество. Въпреки това, тъй като дъбът е ценно и рядко дърво, в повечето случаи бреза все още се използва за отопление на къща.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес