Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Женско биле: Лечебно растение при стрес, вируси и язви

29 юли 2024, 10:34 часа

Женското биле, е бобово растение под формата на храст. Има дълго стъбло, с яйцевидни листа, цветове събрани в метли и здрави корени.

Още: Летен вирус с повръщане: Ето как да се справите с естествени средства

Научното наименование на женското биле е Glycyrrhiza и произхожда от старогръцки. „Глюкос“ означава „сладък“, докато „риза“ означава „корен“. Този сладък корен съдържа глициризин, съединение, което се оказва 50 пъти по-сладко от меда.

Родното място на женското биле е Средиземноморието, където от векове тази билка е ценена заради лечебните си свойства. В древна Арабия женското биле се е използвало срещу кашлица, а в древна Гърция – срещу астма.

Билката има богата история и в Азия, където се е използвала срещу раздразнения и спазми в храносмилателната система. Много народни формули съдържат тази билка за подпомагане на усвояването на хранителни вещества от храносмилателната система и други билки.

Азиатската народна медицина използва корен от женско биле за облекчаване на раздразнението на слузта и борба с възпалението. Този корен влияе и на надбъбречните жлези.

Изненадващите ползи от женско биле

Лекува стомашна язва

Женското биле има антибактериални свойства, които го правят ефективно срещу стомашни язви, особено тези, причинени от бактерията Helicobacter pylori (H. pylori).

Възпалено гърло, кашлица и настинка

Едно от най-популярните приложения на женско биле е срещу настинки и кашлица. Подпомага отделянето на секрети при бронхит и действа успокояващо на лигавицата.

Против повишена киселинност и подпомагане на храносмилателната система

Коренът от женско биле помага на храносмилателната система, облекчава стомаха от възпаление и раздразнение. Във Франция коренът от женско биле се използва за лечение на лошо храносмилане и газове. В Германия се използва за лечение на спазми в резултат на хроничен гастрит.

Комбинации от женско биле, лайка, бял трън и различни други лечебни растения са ефективни срещу лошо храносмилане, стомашно-чревни разстройства и повръщане.

Бори се с възпалението и поддържа имунната система

Женското биле извлича повече от 400 съединения, които насърчават клетките, които играят критична роля в контролирането на имунните отговори. Лекува язвена болест, запек, кашлица и вирусни инфекции. Флавоноидите в женското биле са много популярни, защото се борят с микроби, токсини и възпаления.

Срещу запек

Женското биле има естествен слабителен ефект, който насърчава редовното изхождане чрез редовни движения на червата. Някои изследователи са използвали иранска билкова формула, съдържаща женско биле и са установили, че тази рецепта подобрява хроничния запек.

Бори се с вирусни инфекции

Женското биле може да бъде ефективно срещу херпес, ХИВ, хепатит, SARS и грипни вируси. Проучване, проведено от китайски учени, установява, че женското биле има голям потенциал за цялостна употреба в медицината за борба с вируси и бактерии.

Срещу стрес

Женското биле е билка, която помага на тялото да се справи със стреса. Подпомага начина, по който тялото регулира кортизола, хормона на стреса, като по този начин премахва тежкото бреме от надбъбречните жлези.

Помага при симптоми на менструалния цикъл и менопаузата

Женското биле има естроген-подобен ефект и играе важна роля срещу симптомите на менструалния цикъл и за хормонална терапия при жени след менопауза.

Чай от женско биле

Още: Лошо кръвообращение: 5 признака, по които ще го познаете

Чаят от женско биле се приготвя като другите билкови чайове. Пие се по 1 път на ден в продължение на 2-3 седмици. Можете да го намерите в билковите аптеки.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес