Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яжте тези плодове и ще сте в топ форма за лятото

20 февруари 2024, 14:03 часа

Много плодове са с ниско съдържание на калории, но са богати на фибри, което може да помогне за загуба на тегло. Някои плодове, включително ябълки, горски плодове и пъпеши, също могат да увеличат чувството за ситост.

Плодовете са готови закуски от природата, пълни с витамини, фибри и други хранителни вещества, които поддържат здравословна диета.

Освен това плодовете обикновено са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, което може да ви помогне да отслабнете.

Яденето на плодове е свързано с по-ниско телесно тегло и по-нисък риск от диабет, високо кръвно налягане, рак и сърдечни заболявания.

Ето някои от най-добрите плодове за ядене за отслабване.

1. Грейпфрут

Грейпфрутът е кръстоска между помело и портокал и обикновено се свързва с диета и загуба на тегло.

Каква е разликата между загуба на тегло и загуба на мазнини?

Половин грейпфрут, или 123 грама, съдържа само 37 калории, но осигурява 51% от дневната стойност (DV) на витамин C. Червените сортове също осигуряват малко количество витамин A.

Грейпфрутът също има нисък гликемичен индекс (GI), което означава, че освобождава захарта в кръвния поток по-бавно. Диетата с нисък ГИ може да помогне за загуба на тегло и поддържане, въпреки че доказателствата са ограничение.

Освен това грейпфрутът е с високо съдържание на нарингенин, флавоноид с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, който може да предпази от диабет и сърдечни заболявания.

Въпреки че грейпфрутът може да се яде сам, той също е чудесна добавка към салати и други ястия.

2. Ябълки

Ябълките са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, със 116 калории и 5,4 г фибри на голям плод (223 г).

Установено е също, че подпомагат загубата на тегло.

Ябълките съдържат полифеноли, които могат да помогнат за предотвратяване натрупването на висцерална мазнина при хора с различен ИТМ и тегло, според преглед на изследване.

Ябълките могат да се консумират варени или сурови по различни начини. Опитайте да ги добавите към топли и студени зърнени храни, кисело мляко, яхнии и салати или да ги изпечете сами.

3. Горски плодове

Плодовете са нискокалорични хранителни вещества.

Например, една чаша (123 г) малини съдържа само 64 калории, но осигурява 36% от DV за витамин С, манган и 12% за витамин К.

Една чаша (152 г) ягоди съдържа под 50 калории и осигурява 3 г диетични фибри и 99% от DV за витамин С и 26% за манган.

Освен това яденето на горски плодове може да помогне за намаляване на нивата на холестерола, кръвното налягане и възпалението, което може да бъде особено полезно за хора с наднормено тегло.

Както пресните, така и замразените горски плодове могат да се добавят към овесена каша или кисело мляко за закуска, смесени в здравословно смути, смесени в печива или хвърлени в салата.

4. Костилкови плодове

Костилковите плодове, известни още като костилкови плодове, са група сезонни плодове с месеста външна част и костилка или костилка отвътре. Те включват праскови, нектарини, сливи, череши и кайсии.

Плодовете с костилки са с нисък ГИ, нискокалорични и богати на хранителни вещества като витамини С и А, което ги прави здравословен избор за хора, които се опитват да отслабнат.

Например една средна праскова (150 г) съдържа 58 калории, докато 1 чаша (138 г) череши осигурява 87 калории, а две малки сливи (132 г) или четири кайсии (140 г) имат по-малко от 70 калории.

Плодовете с костилки са по-засищаща и богата на хранителни вещества опция от пакетираните закуски като чипс или бисквити.

Плодовете с костилки могат да се консумират пресни, нарязани в плодови салати, смесени в обилна каша или дори на скара или добавени към солени ястия като яхнии.

5. Маракуя

Маракуята произхожда от Южна Америка и расте върху цъфтяща лоза. Има твърда външна кора — лилава или жълта — с годна за консумация месеста маса от семена вътре.

Една лилава маракуя (18 г) съдържа само 18 калории и е богат източник на фибри, витамин С, витамин А, желязо и калий.

За такъв малък плод маракуята има достатъчно диетични фибри. Пет от тези плодове осигуряват 33% от DV за по-малко от 100 калории.

Фибрите забавят храносмилането, като ви помагат да се чувствате сити за по-дълго време и контролират апетита ви.

6. Киви

Много богато на хранителни вещества, кивито е отличен източник на витамин С, витамин К, фолат и фибри и има значителни ползи за здравето.

В едно проучване 41 души с преддиабет ядат две златни кивита дневно в продължение на 12 седмици. Те са имали по-високи нива на витамин С, понижено кръвно налягане и намаление на обиколката на талията с 1,2 инча (3,1 сантиметра).

Допълнителни проучвания отбелязват, че кивито може да помогне за контролиране на кръвната захар, да подобри холестерола и да поддържа здравето на червата – всички допълнителни ползи за загуба на тегло.

Кивито има нисък ГИ, така че макар да съдържа захар, тя се освобождава по-бавно, което води до по-малки скокове на кръвната захар.

Доказано е, че диети с високо съдържание на фибри от плодове и зеленчуци насърчават загубата на тегло, увеличават пълнотата и подобряват здравето на червата.

Сваляне на паласките: 5 прости съвета, които ще ви помогнат да изгорите мазнините и да стегнете корема

7. Портокали

Както всички цитрусови плодове, портокалите са с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на витамин С и фибри. Освен това са много засищащи.

Въпреки че много хора консумират портокалов сок вместо портокалови резени, проучванията са установили, че яденето на цели плодове - вместо пиенето на плодови сокове - не само води до по-малко глад и по-нисък прием на калории, но също така увеличава чувството за ситост.

Ето защо, ако се опитвате да отслабнете, може би е по-добре да ядете портокали, вместо да пиете портокалов сок. Плодовете могат да се консумират самостоятелно или да се добавят към любимата ви салата или десерт.

8. Авокадо

Авокадото е мазен, калоричен плод, отглеждан в топъл климат.

Половин авокадо (100 г) съдържа 161 калории, което го прави един от най-калоричните плодове. Същото количество осигурява 18% от DV за витамин К и 20% за фолат.

Въпреки високото си съдържание на калории и мазнини, авокадото може да насърчи загубата на тегло.

Някои изследвания също предполагат, че редовната консумация на авокадо може да бъде свързана с подобрено качество на диетата и намален риск от сърдечни заболявания.

Авокадото може да се използва като заместител на масло или маргарин върху хляб и препечен хляб. Можете също да ги добавите към салати, смутита или дипове.

Плодовете са съществена част от здравословната диета и могат да помогнат за загуба на тегло.

Повечето плодове са с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на хранителни вещества и фибри, което може да повиши пълнотата ви.

Имайте предвид, че е по-добре да ядете плодове цели, а не сокове, които не съдържат фибри.

Диета, базирана на цели храни, която включва богати на фибри плодове заедно с физическа активност, може да помогне за поддържане на загуба на тегло.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес