Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изхвърлете тези цветя от дома си, ако имате котка

20 ноември 2023, 16:14 часа

Ако в дома си имате котка, това означава, че трябва да изхвърлите 3 красиви цветя от него. Те отделят токсични вещества, които могат да се окажат смъртоносни за вашия домашен любимец. Списъкът включва всички разновидности на лилиите, спатифилум и момина сълза.

Много разновидности на лилии, включително великденски, тигрови и азиатски лилии, съдържат токсини, които при поглъщане могат да доведат до сериозни здравословни проблеми при котките и дори фатални последици, казва ветеринарният лекар д-р Екатерина Новак. 

Сложете по 1 таблетка от това във всяка саксия - цветята ще цъфтят дори през зимата

Цветята, които са отровни за котките

Токсичността на лилиите е опустошителна. Те са особено опасни за бебета и малки котенца, които са любопитни, игриви и обичат да учат нови неща.

“Всичко в това цвете е опасно за малки котенца: листа, стъбла, цветя, прашец. Малко парче от него, попаднало в тялото, е достатъчно, за да пострада котката. Въпреки интензивните усилия за лечение много животни не оцеляват”, предупреждава лекарят. 

Отравянето с лилия може да не се появи веднага и това е най-голямата опасност. Само след няколко часа отровеното животно ще започне да се лигави силно и да повръща, в резултат на което може да се развие бъбречна недостатъчност.

Spathiphyllum (често наричан „женско щастие“) - ако животно гризе стъблата му, това може да доведе до дразнене на стомашно-чревния тракт, причиняващо лигавене, повръщане и диария

Момина сълза - съдържа токсини, които при поглъщане могат да причинят повръщане, диария, слабост и сърдечна аритмия.

Механизмът на токсичност не е установен. Известно е, че увреждането на бъбреците е свързано с некроза на епителните клетки на бъбречните тубули. Признаците на отравяне се развиват бързо - стомашно-чревно разстройство, полиурия, дехидратация и по-нататъшна остра бъбречна недостатъчност. Лечението е насочено към намаляване на абсорбцията - предизвикване на повръщане и/или даване на адсорбенти; необходима е и интравенозна инфузия за поне 48 часа за подобряване на бъбречната функция. Добра прогноза за котки, които са лекувани рано в хода на отравяне преди фазата на увреждане на бъбреците. След като се появи остра бъбречна недостатъчност, възможностите за лечение са ограничени и прогнозата е по-неблагоприятна.

Клинични признаци на отравяне

Първоначалните признаци на отравяне с лилия се появяват в рамките на 1-6 часа. Може да се слабост, летаргия и депресия. Повръщането обикновено преминава в рамките на 12 часа, но се появява отново след 36-48 часа поради развитието на уремия. Полиурията настъпва след приблизително 12-30 часа, последвана от дехидратация след 18-30 часа. С напредването на острата бъбречна недостатъчност се появява слабост, съпроводена от повръщане. Физикалният преглед може да покаже дехидратация, орална язва, уремично дишане, уголемени, болезнени бъбреци и намалено производство на урина (анурия).

Още: С тези цветя ще забравите за конденза и мухъла у дома

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес