Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

15 май 2024, 21:46 часа
Реклама

Истински интелигентният човек никога няма да подчертае своето интелектуално превъзходство над другите, но често ние инстинктивно определяме кой от нашите познати се отличава с изключителен ум. В същото време мнозина се оценяват от гледна точка на фалшива скромност и повишена критичност, но е достатъчно да погледнете собствените си навици отвън, за да осъзнаете и приемете силните си страни.

Ето кои са детайлите, характерни за интелектуалните личности.

Кой може да се счита за интелектуалец?

Всички хора са уникални и е трудно да се прецени ясно тяхното ниво на интелигентност само въз основа на думи и действия. Струва си да се отбележи, че понятието „ум“ има много значения. Някой брилянтно решава сложни математически задачи, но не може да води лек разговор за най-новото арт-хаус кино.

Хоризонтът на другите учудва с богатството си, но в светските, ежедневни въпроси те са наивни като деца. Някои са естествено проницателни: в техния случай интелигентността и остроумието струват няколко години академично образование. И накрая, в съвременния свят е невъзможно уверено да се идентифицират знаци, чрез които веднага да стане ясно дали човек е включен в културен контекст. Информационното поле е огромно: може да не познавате нито един автор, получил Нобелова награда за литература, въпреки че сте изключително начетен и интелигентен.

И така, какво обединява интелектуалците? Способността за възприемане и интерпретиране на информация, изграждане на логически връзки, желание за усвояване на нови умения и придобиване на нови знания - с други думи, мозъчна дейност, която не може да няма външни прояви в ежедневието.

Ако приемем, че животът е система със собствени порядки, правила, планиране, където всичко се случва с причина и винаги можете да проследите причинно-следствените връзки на събитията, тогава един интелигентен човек ще може да разбере системата. Ако в живота ви няма хаос, липса на сигурност и удобен за вас график, вие не го контролирате. Един интелигентен човек няма да позволи това.

За една мислеща жена, въпреки цялата ни „нелогичност“ от гледна точка на мъжете, всичко е планирано, тя се реализира по свой начин в главните роли на съпруга, майка, служител или предприемач и умело ги балансира. Способността да намирате ресурс за всички важни въпроси, да поддържате къщата в ред, да се грижите за другите и да не забравяте за себе си - показва наличието на развита интелигентност, както умствена, така и емоционална. 

Бъдете като тях: 7 неща, които само умните хора биха направили

И така, какви специфични признаци можете да използвате, за да разпознаете човек с интелигентност?

Липса на ултиматуми

Речта е първото нещо, което позволява на човек да прецени интелигентността. Освен това неговата чистота и грамотност не са основните показатели. Фините учени често не пренебрегват силните или общи изрази, не се срамуват от особеностите на дикцията и смесват високи и ниски стилове. Уместност, точност, понякога хумор, ритмична организация и яркост на монолога - това е, което ги ръководи.

Много по-важни са нюансите на съдържанието. Интелигентният човек никога няма да каже: „Това е лоша картина, защо я окачиха на стената в музея?“ По-скоро ще бъде подчертана индивидуалността на възприятието: „Не съм съвсем близо до стила на този художник“. Уводните фрази от поредицата: „Вярвам“, „Струва ми се“, „Може и да греша, но...“ смекчават формулировката и най-важното – предоставят огромно пространство за филигранна ирония.

Но основното послание не е да избягвате директността в името на учтивостта. Готовността някога да промените мнението си или поне да разберете противоположната гледна точка, да отидете отвъд границите си, да разгледате явление от другата страна - това са характеристиките на един наистина дълбок, зрял ум.

Уважение към себе си и вашите нужди

Трябва да отделяте поне час на ден за себе си. Това могат да бъдат ежедневни ритуали: четене на книги, медитация, физическа активност, правилно хранене, грижа за тялото. Възможността да избягате от рутинните дела поне за известно време ви позволява да развиете своя интелект, мислене и интуиция.

Нежелание да попаднете под чуждо влияние

— Какво ще си помислят другите? - въпрос, който не съществува за един интелектуалец. Наличието на собствено мнение и вкус и навикът да се фокусирате само върху себе си няма да ви позволи да избързате да си купите чанта само защото любимата ви актриса има същата. Прическа, гардероб, парфюм няма да се променят за одобрението на приятели или партньор. Какво ще кажете за възгледите и дейностите? Нещо повече: коментарите на другите рядко влияят на настроението на умните хора. Само критиките, които човек смята за градивни, ще получат внимание.

Безразличие към ценовите етикети на дрехите

Погрешно е схващането, че външният вид е напълно маловажен за умните хора. Игра с образи, красота, индивидуален стил – всичко това често върви ръка за ръка с интелигентността. Но тайната е в това, че хората с нестандартно мислене не търсят самоутвърждаване чрез директни сигнали. Облекло с премиум етикети или рокля от раклата на баба - наистина им е все едно, стига финалната визия да отговаря на естетическия им усет. Вероятно затова всякакви дрехи изглеждат скъпи върху тях.

5 лоши навика, които всъщност показват, че сте гений с висок IQ

Нестандартна организация на пространството

В масовото съзнание хаосът на работното място се свързва с гения. Това не е съвсем вярно, но в обобщението има зрънце истина. Бюрото или студиото на един интелектуалец не е задължително да е мръсно и разхвърляно: десет полупразни чаши кафе със стърчащи от тях моливи е само една възможност. Основното е, че пространството е съобразено с нуждите на собственика, който се ориентира в него и намира нещата, от които се нуждае, без да търси. Това, което отстрани изглежда като бъркотия или купчина скривалища, за него е удобно и разбираемо.

Любов към забавлението

Началото на игра е признак на буден интелект. Изборът на забавление зависи от вкуса: отидете в стая за мисии с приятели, разходете се, пуснете музика или танцувайте. Причината е, че в непозната среда, при дейности, които нарушават ежедневието, съзнанието не само се насища със свежи впечатления, но в мозъка се изграждат нови невронни връзки. Следователно желанието да се забавлявате, а не само да работите, говори не за лекомислие и незрялост, а за будност на ума.

Има много различни признаци на интелигентност, но има едно нещо, което обединява всички умни хора: общуването с тях е чисто удоволствие.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес