Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Истинската разлика между еспресо и кафе е ето в това!

12 май 2023, 15:15 часа

Кафето, произведено от изпечените зърна на кафееното дърво, е сред най-популярните напитки в света. Отглеждано в над 70 страни, то има ключово важно стопанско и икономическо значение за част от тях, превръщайки се в основна стока за износ и генериране на приходи. За родина на кафето се счита Йемен, където първо били открити тонизиращите му свойства.

В Арабския свят се заражда традицията за пиене на кафе, като първоначално се е използвало и в церемонии, свързани с религията. Дълга и противоречива е историята на кафето и пътят, който изминава, за да се превърне в една от най-консумираните напитки в световен мащаб – забранявано, търгувано, обичано, свързвано с политически заговори, препоръчвано като полезна напитка или сочено с пръст като вредно, черната напитка има шарено минало, с което ще ви е любопитно да се запознаете. Днес ви разкриваме най-ярката разлика между еспресо и кафе – митовете и тайните са развенчани, светът на кафето ви очаква.

По колко чаши кафе на ден предпазват от диабет

Истинската разлика между еспресо и кафе

Еспресо и кафе не са просто две имена на една и съща напитка, еспресото реално е вид кафе, което обаче се различава от другите по своя вкус, по начина на изпичане, приготвяне и поднасяне. Сред най-ярките разлики между еспресо и кафе са:

  • Еспресото се сервира в по-малки чаши, тъй като се отличава с по-ярък и силен вкус, по-наситен аромат от кафето, което означава, че се нуждаете от по-малко количество, за да постигнете търсения от консумацията му ефект. Не бъркайте обаче аромата и наситеността на вкуса с кофеиново съдържание. Мит е схващането, че еспресото е по-силното от двете кафета, тоест, че съдържа повече кофеин. Напротив – начинът на приготвяне на еспресото и дългото изпичане, при което се губи и унищожава част от кофеина, обуславя по-ниското кофеиново съдържание в него в сравнение с обикновеното кафе.
  • Начинът на приготвяне на еспресото обяснява и плътния му апетитен и пухкав каймак, който също го отличава от кафето. За познавачите на горещата напитка само един поглед е достатъчен, за да разберат какво е сервирано в чашата им – кафе или еспресо. Липсата на този апетитен и завладяващ сетивата каймак от пяна при еспресото е показател за некачествено изпичане или недобро приготвяне на еспресото. Добрите майстори и кафеманите не допускат липсата на каймак в чашата си с ароматно еспресо.
  • Друга ярка разлика между еспресо и кафе е свързаната с печенето на зърната, които при еспресото се отличават с по-тъмния си цвят, резултат от по-дългото им изпичане.
  • Смилането на изпечените ароматни зърна също е различно. При еспресото те се мелят по-фино. Това е необходимо условие, свързано с начина на приготвяне на еспресото. Краткият му контакт с водата изисква по-фино смелени зърна.
  • Най-ключовата разлика между еспресо и кафе е в начина на приготвяне. Докато за кафето се използва филтър, то при еспресото независимо от вида на машината, на която се приготвя, цедката измества филтъра, за да не се филтрират ароматните масла. Съхранени в кафето, те придават ярък аромат и вкус на еспресото и то се отличава от обикновеното кафе именно по тях.
  • Може да изпиете еспресото на едни дъх, на една глътка от малката чашка, в която се поднася. То е текилата в света на кафето. Внимавайте обаче да не изпиете прекалено много малки чашки, защото и с кафето може да предозирате и консумацията му да има отрицателен ефект върху здравето, ако прекалите.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес