Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Искате по-сияйна кожа: Започнете отвътре навън

10 юли 2024, 09:33 часа

Кожата ни е едно от първите неща, които хората забелязват. Виждайки я всеки ден, често забравяме, че всъщност тя е най-големият орган на нашето тяло. Тя покрива площ от над 1,95 квадратни метра и съставлява близо 10 процента от телесното ни тегло. И понеже кожата е орган, тя е силно повлияна от нашето здраве и от това, което приемаме в организма си. За да поддържаме кожата здрава и дори да решим някои кожни проблеми, трябва да започнем от червата.

Още: Какво се случва с тялото ни след посещение на басейн или плаж

Микробиомът - съвкупността от бактерии и дрожди, които живеят в червата ни - е мястото, откъдето произлизат много кожни състояния, и е другият край на така наречената ос "черва-кожа". Съществуват множество изследвания, които разглеждат тази връзка, за да открият колко голямо влияние имат червата върху здравето и външния вид на кожата.

Тъй като различни проблеми с червата могат да допринесат за кожни проблеми, се препоръчва да работите със специалист по функционална медицина, за да откриете корена на проблема. Можете също така да обмислите добавянето на повече от многото супер храни, които лекуват червата и лесно могат да бъдат включени в диетата ви, за да се радвате на сияйна кожа отвътре навън. Ето пет от най-добрите.

Ферментирали храни

Ферментиралите храни, богати на пробиотици, като кисело зеле, кимчи и кефир, осигуряват на микробиома полезни бактерии. В проучвания е доказано, че Lactobacillus acidophilus подобрява тена след три месеца редовна употреба и се намира в изобилие в тези източници.

Биотин

Този витамин от група B е необходим за борба с ефектите на стареенето, като подпомага синтеза на мастни киселини. Клетките на кожата ни се нуждаят от мазнини, за да се защитят от сурови външни фактори, като вятър и слънце. Всъщност, биотинът често се нарича "витамин H" - от немската дума Haut, означаваща "кожа", заради мощната роля, която играе за здравето на кожата.

Тъй като тялото ни не може да синтезира биотин, той трябва да се набавя чрез чревни бактерии и диета. Повечето биотинови преобразувания се случват в червата, така че много хора с дисфункции на микробиома могат да имат затруднения с поддържането на достатъчно количество биотин, въпреки че има много храни, които съдържат този нутриент. Фокусирането върху други супер храни, които лекуват червата, за подпомагане на абсорбцията и увеличаване на храни, богати на биотин, в диетата ви, може да ви помогне да извлечете ползите му. Някои от най-богатите източници включват черен дроб от говеда, яйца, диво уловена сьомга и авокадо.

Костен бульон

Костният бульон съдържа три аминокиселини: глицин, хидроксипролин и пролин, които работят заедно за формиране на колаген. Това е съставката на съединителната ни тъкан и е необходима за поддържане на еластичността на кожата, за да я запази стегната, млада и без бръчки. Той също така помага за заздравяване на лигавицата на червата, което може да подпомогне абсорбцията на други ключови нутриенти за здравето на кожата (като биотин).

Адаптогени

Тези растителни и билкови лекарства са като цяло безопасни за всички и работят за ребалансиране на различни области на тялото - включително червата и кожата. Всички тези адаптогени могат да бъдат намерени в прахообразна форма и лесно да се добавят към любимия ви чай, смутита или дори поръсени върху ястията ви. Някои от тях са:

  • Перла: Да, перлите като тези на огърлицата на баба ви са същите перли, които са смлени в прахообразна форма и използвани от стотици години по целия свят като средство за красота. Тъй като е богата на аминокиселини, перлата помага за подхранване на кожата и насърчава здравословния й блясък.
  • Turkey tail: Тази гъба работи за борба с бактериалния свръхрастеж в малкото черво (SIBO) и свръхрастежа на кандида дрожди, за да ребалансира микробиома.
  • Женско биле (Licorice root): Този адаптоген има изключителни противовъзпалителни способности за успокояване на пропускливите черва.
  • Още: 3 лесни начина за подобряване на състоянието на косата и кожата

    Зелен чай

    Зеленият чай е пълен с антиоксидантни полифеноли, наречени Epigallocatechin gallate (EGCG). Това съединение работи за борба със свободните радикали, които увреждат клетките и допринасят за стареенето. Всъщност едно проучване показва, че EGCG може да съживи умиращите кожни клетки.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес