Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имате пърхот: Ето как да изберете правилния шампоан

17 септември 2024, 14:58 часа

Ако избягвате всичките си тъмни дрехи и шапката изведнъж се е превърнала в необходим аксесоар, може би е време да се изправите пред фактите: имате пърхот. Това е досадно, разочароващо и неудобно, но добрата новина е, че не е толкова трудно да се отървете от него.

Още: Уникален масаж на скалпа за намаляване на безпокойството и стимулиране на растежа на косата

Пърхотът не е заразен и обикновено не се причинява от нещо твърде сериозно. Всъщност най-честата причина за тези люспи е сухата кожа. Може също да забележите пърхот, ако не миете косата си достатъчно често – без често миене с шампоан, маслото и кожните клетки могат да се натрупат върху скалпа ви и в крайна сметка да се лющят.

Разбира се, пърхотът може да е индикатор и за по-сериозни кожни заболявания. При много хора себорейният дерматит — състояние, характеризиращо се с мазна, раздразнена кожа — може да причини лющеща се кожа на скалпа и на други части на тялото. Алергиите към продукти за грижа за косата или кожата на главата (наричани също контактен дерматит) и псориазисът са други фактори, допринасящи за пърхота, както и излишъкът от вид гъбички, наречени malassezia, върху скалпа.

Тъй като това е толкова често срещан проблем, има много възможности да се отървете от пърхота. В допълнение към шампоаните против пърхот има и кремове и лосиони без рецепта, които могат да ви помогнат да намалите пърхота. В екстремни случаи Вашият лекар може да Ви предпише лечебни шампоани или кремове.

Можете да направите някои малки промени в начина си на живот, за да намалите и пърхота си. Твърде много стрес може да причини пърхот, така че поддържането на нивото на стрес до минимум или намирането на изход за него може да помогне. Облекчаването на стилизиращи продукти като мус, балсам, гел и средство за обем също може да помогне за намаляване на люспите.

Въпреки че е трудно да се отървете от тези досадни люспи завинаги, има много неща, които можете да направите, за да ги държите на разстояние.

Опции за лечение на пърхот

Повечето лечения за пърхот са сравнително евтини и лесно достъпни. Един често срещан и често успешен начин да предпазите люспите от натрупване на раменете ви е да използвате шампоан против пърхот. Лекарите препоръчват да използвате шампоан против пърхот всеки ден, оставяйки продукта в косата си за пет минути и изплаквайки напълно. Когато пърхотът ви е под контрол, можете да намалите употребата си до два - три пъти седмично. Ако типът шампоан против пърхот, който използвате, спре да действа, можете да опитате да го редувате с друг вид шампоан.

Имайте предвид обаче, че не всички шампоани против пърхот са еднакви. Различни съставки лекуват различни причини за пърхот.

  • Шампоаните с цинков пиритион са антибактериални и противогъбични.
  • Шампоаните на базата на катран съдържат въглищен катран, който може да работи добре за лечение на пърхот, причинен от себореен дерматит.
  • Шампоаните със селенов сулфид също забавят дегенерацията и могат да намалят гъбичките, но внимавайте – те могат да обезцветят по-светлите нюанси или химически третираната коса.
  • Шампоаните със салицилова киселина помагат за премахване на петна по скалпа ви, но също така могат да оставят кожата ви много суха.
  • Шампоаните на базата на кетоконазол са противогъбични; може да искате да ги опитате, ако нищо друго не работи, защото те са по-силни от другите видове шампоан против пърхот.
  • Още: Съвет от най-добрия колорист: Как да запазите сивата коса блестяща и ярка

    Ако шампоанът против пърхот сам по себе си не свърши работата, можете да опитате да го комбинирате с кортизон и противогъбични кремове. Те обикновено се продават без рецепта, както и повечето шампоани против пърхот, но ако вашият пърхот просто не отшумява, по-силните версии на двете лечения са достъпни с рецепта от вашия лекар.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес