Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли връзка между сънната апнея и затлъстяването?

23 септември 2024, 10:00 часа

Сънната апнея и затлъстяването са две широко разпространени здравословни състояния, които оказват значително влияние върху качеството на живот и цялостното здраве на хората. Изследванията показват ясна и силна връзка между тези две състояния, като затлъстяването е основен рисков фактор за развитие на сънна апнея, особено на обструктивна сънна апнея (ОСА).

Още: Хронична умора: Как да я разпознаем и да се борим с нея

Разбиране на сънната апнея

Сънната апнея е нарушение на съня, което се характеризира с многократни прекъсвания на дишането по време на сън. Тези прекъсвания, или „апнеи“, се появяват, когато мускулите на гърлото се отпускат прекомерно, което води до временно запушване на дихателните пътища. Най-често срещаната форма, обструктивна сънна апнея (ОСА), се случва, когато мускулите на гърлото периодично се отпускат и блокират дихателните пътища по време на сън. Това води до намаляване на нивата на кислород в кръвта и чести събуждания през нощта, което често води до лошо качество на съня и умора през деня.

Ролята на затлъстяването при сънна апнея

Затлъстяването е един от най-значимите рискови фактори за сънна апнея. Наднорменото тегло, свързано със затлъстяването, може да доведе до мастни натрупвания около горните дихателни пътища, особено в областта на шията, които могат да затруднят дишането по време на сън. Освен това коремните мазнини могат да компресират гръдната кухина, намалявайки обема на белите дробове и допринасяйки за затруднения в дишането. Тези физически промени увеличават вероятността от колапс на дихателните пътища по време на сън, което затруднява дишането и увеличава риска от ОСА.

Проучванията показват, че до 70% от хората със сънна апнея са със затлъстяване, и обратното - много хора със затлъстяване също имат сънна апнея. Връзката между двете състояния е толкова силна, че отслабването често се препоръчва като основна интервенция за намаляване на тежестта на симптомите на сънната апнея. Всъщност загубата на само 10% от телесното тегло може да доведе до значително подобряване на сънната апнея, което показва прякото въздействие на телесното тегло върху функцията на дихателните пътища.

Омагьосаният кръг на затлъстяването и сънната апнея

Още: Учени твърдят, че високият холестерол уврежда костите: Ето какво трябва да ядете

Връзката между затлъстяването и сънната апнея е двупосочна, което означава, че докато затлъстяването може да увеличи риска от сънна апнея, сънната апнея също може да допринесе за увеличаване на теглото и затлъстяване. Лошото качество на съня и фрагментарността му, причинени от сънната апнея, могат да доведат до повишена сънливост през деня, намалена физическа активност и нарушения в метаболизма. Тези фактори допринасят за увеличаване на теглото чрез намаляване на разхода на енергия и увеличаване на апетита, особено за висококалорични, богати на въглехидрати храни. Освен това лишаването от сън може да промени нивата на хормоните, които регулират глада и апетита, като грелин и лептин, което допълнително насърчава наддаването на тегло.

Статията има информативен характер.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес