Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли полза от термично обработените зеленчуци?

24 юли 2024, 11:33 часа

Кои зеленчуци са по-здравословни - суровите или варените? Морковите, зелето, доматите или цвеклото губят ли всичките си свойства след задушаване?

Често задаван въпрос от онези, които се опитват да поддържат здравословна диета, е: кои зеленчуци са по-здравословни - суровите или варените? Няма ясен отговор на този въпрос, тъй като и двата варианта имат своите предимства.

Но варените, печени или задушени зеленчуци също имат свои специални свойства, които суровите храни нямат.

Кои са най-полезните зеленчуци за хората над 50 години?

Ползите от термично обработените зеленчуци

·       Подобрено усвояване на хранителни вещества

Топлинната обработка може да подобри бионаличността на някои витамини и минерали. Например, ликопенът в доматите и бета-каротинът в морковите се усвояват по-добре след топлинна обработка.

·       Унищожаване на вредни микроорганизми

Варенето, пърженето или печенето на зеленчуци помага за унищожаването на бактерии и паразити, което е особено важно за хора с отслабена имунна система.

·       Намалени нива на антинутриенти

Някои зеленчуци съдържат антинутриенти, които могат да попречат на усвояването на хранителни вещества. Топлинната обработка спомага за намаляване на броя им.

·       По-добра стомашно-чревна поносимост

Варените зеленчуци по-лесно смилаеми, което може да бъде полезно за хора с чувствителен стомашно-чревен тракт.

Прости стъпки за чисти плодове и зеленчуци без пестициди

Суровите зеленчуци имат своите предимства: те съдържат висока концентрация на витамини и ензими, които могат да бъдат унищожени при нагряване.

По време на продължителна и интензивна термична обработка някои витамини, особено водоразтворимите (витамин С и витамини от група В), могат да бъдат унищожени. Така че е важно да се постигне баланс и да се комбинират различни начини за приготвяне на зеленчуци.

Лекарят препоръчва най-правилния подход към храненето - опитайте се да го разнообразите. Включете както сурови, така и варени зеленчуци в диетата си за максимални ползи за здравето.

Става ясно също, че не трябва да ядете сурови зеленчуци на празен стомах. Тялото може да се разбунтува, ако го храните със суров домат или краставица рано сутрин. Ще са необходими много усилия за усвояването и смилането на суровите зеленчуци. В резултат на това можете лесно да получите подуване на корема и газове, докато пристигнете на работа.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес