Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храни, с които детският мозък ще започне да работи

20 септември 2024, 07:55 часа

Тази диета повишава производителността и е идеална за деца, които са отново на чиновете си, както и за възрастни, които се връщат от почивка.

Три месеца почивка далеч от учебниците и тетрадките. Мозъкът на детето се е отпуснал и сега трябва да работи отново усилено. Правилното хранене ще ви помогне да се адаптирате към психическия стрес, твърдят лекарите.

Способността ни да се концентрираме и обработваме информация зависи от мозъка. Следователно, за оптимално представяне е от съществено значение да го подхранвате и да имате постоянен запас от енергия през целия ден.

Още: Психолог: Какво да правите, ако детето НЕ иска да ходи на училище

Ето основните правила за хранене, които ще повишат ефективността ви.

Хранителна закуска

В забързаната сутрин най-лесният вариант за закуска е зърнена закуска със захар или сандвич с шоколадов крем. И въпреки че децата ще се радват на сладкиши, чувството на глад бързо ще се върне. Ето защо диетолозите препоръчват да закусвате с протеини, бавно усвоими въглехидрати и здравословни мазнини. Тази комбинация помага за поддържане на енергийните нива през целия ден.

Още: "Ръка, пълна с обич": Ученици и учители помагат на дете с тежко заболяване

Идеалната закуска, според диетолог, включва:

  • кисело мляко или извара
  • яйца
  • ядки
  • боб
  • зърнени култури
  • пълнозърнест хляб

Опитайте комбинации като овесена каша с кисело мляко, горски плодове и ядки, чиа пудинг, тост с авокадо или с пържени гъби или домати.

Още: Фалшивият аутизъм - какви са симптомите и защо се появява

Здравословни мазнини за обяд и вечеря

За обяд или вечеря диетологът препоръчва да се ядат риби като риба тон, сьомга или сардини, които са богати на омега-3 мастни киселини. Тези здравословни мазнини не само са от полза за сърцето и имунната ви система, но и укрепват мозъка ви.

Омега-3 мастните киселини играят критична роля в мозъчните процеси, особено що се отнася до вниманието и паметта.

Богати на витамин В храни

Витамините от група В са свързани с различни когнитивни функции, въпреки че учените все още изучават как точно те влияят на мозъка.

Например, някои изследвания показват, че яденето на повече храни, богати на витамини от група В, включително фолиева киселина, може потенциално да подобри концентрацията и вниманието.

Витамините от група В съдържат:

  • яйца
  • мляко
  • месо
  • риба
  • овесени ядки
  • тъмни листни зеленчуци (рукола, спанак, маруля, манголд)

В допълнение, зеленият чай помага за укрепване на мозъка и подобряване на работата. Тази напитка съдържа теанин, аминокиселина, която активира мозъка, подобрява паметта, концентрацията и реакцията, повишава работоспособността и подобрява настроението.

Особено ефективен е печеният японски чай ходжича (известен още като ходжича), чиито листа не са ферментирали, а изпечени, което придава на напитката леко карамелен вкус. Едно проучване установи, че такъв чай ​​подобрява производителността и увеличава скоростта на правилните отговори на задачи с ментална аритметика. В допълнение, този чай има малко кофеин, така че може да се пие от деца, възрастни хора и бременни жени.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес