Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ходи ли се на гробищата на Димитровден?

25 октомври 2024, 15:28 часа

Утре на 26 октомври църквата почита паметта на св. Димитър и празнуваме Димитровден. Празникът се свързва с редицата забрани, традиции и обичаи. 

Позволено ли е да се ходи на гробищата на Димитровден?

Димитровден се счита за последният топъл есенен ден и началото на зимата. Този сезон се свързва с мрака и тъмнината, а те от своя страна символизират смъртта. На този ден църквата разрешава ходенето на гробището. Дори препоръчва почистване на гробовете като подготвка за Арахангелова задушница, която се пада следващата седмица, на 2 ноември. 

Оригинални пожелания за Димитровден

Други обичаи, традиции и забрани, свързани с празника

Празникът се празнува с шумни веселби. Прието е на този ден да се ходи на гости без покана. Ако отивате в дома на човек, който има имен ден, задължително е да носите цветя. За предпочитане е те да са бели. На тях трябва да има алена връзка, за да е здрав празнуващият. 

Вярва се, че първият човек, който влезе в дома на този ден, показва каква ще бъде годината за стопаните му. Ако гостът има благ характер, годината ще е усешна, а ако е богат - годината ще е богата. 

На празника се дава курбан от овнешко. Задължително с приготвят ястия с месо. Прието е в дома, в който имен ден празнува жена на Димитровден, да се слага на трапезата кокошка, а ако празнуващият е мъж - ястието трябва да е приготвено от петел. 

Забранено е на Димитровден ден да се върши домакинска и полска работа. На жените е разрешено единствено да приготвят ястията за празничната трапеза. 

Житие на св. Димитър

Великомъченик Димитър е роден през трети век, а баща му е бил кмет на град Солун, който се намира в днешна Гърция. След смъртта на баща му длъжността градоначалник е прехвърлена на самия Деметрий от император Максимиан Галерий. Жителите на Солун били много щастливи от назначението му. В ролята си на владетел на града Димитър открито проповядвал християнството. Той бил затворен и по-късно убит с копие на 26 октомври по заповед на Галерий, езически император. Заедно с него е убит и неговият съратник Нестор, когото църква чества на 27 октомври. Народна поговорка гласи: „Свети Димитър носи зима, а Свети Георги носи лято”.

Според преданият и двамата светци са били братя близнаци. Димитър се счита за по-големия от тях. Той язди огнен кон и е повелителят на зимата. Според легендата първите снежинки падат на земята, когато Свети Димитър разтърси бялата си брада. „Иде Свети Димитър – иде зимата “, са казвали някога предците ни. Затова на този ден е обичайно ралото и браната да се връщат в къщата, както и да се приготвят дърва за огрев през зимата.

Димитровден 2024 - кога се пада, традиции и обичаи

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес