Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо замразените горски плодове и зеленчуци са по-здравословни

25 август 2024, 15:10 часа

Сега е моментът да купите сезонни зеленчуци, плодове и горски плодове и да ги замразите, за да разнообразите по-късно диетата си през дългата зима.

Нашите баби винаги са се опитвали да приготвят запаси за зимата, докато прибират реколтата. От тях се правеха различни туршии, компоти, сладка и т.н.. Друг вариант е сушенето.

В наши дни можете да намерите почти всеки продукт на рафтовете на магазините през цялата година. Все пак има смисъл да замразявате зеленчуци и плодове, тъй като начина на добиване е различен през различните сезони, тъй като зеленчуците и плодовете, които не растат в най-оптималните си условия, често биват обработвани с различни химикали, които да осигурят растежа им.

3 вида горски плодове за намаляване на мазнините по корема

Витамините ще останат живи

Според специалисти замразяването е най-успешният начин за приготвяне на храна. Под въздействието на ниски температури плодовете получават минимална обработка. Този метод също помага да се запазят максимум витамини и микроелементи.

При сушене и дехидратация плодовете и зеленчуците могат да загубят до 45% от всички полезни свойства. Но правилното замразяване спестява до 100% от полезните компоненти.

Дори аскорбиновата киселина, която обикновено е неустойчива на температури, се запазва при замразяване.

За да останат храните наистина толкова здравословни, колкото са били преди замразяването, те трябва да бъдат изядени в рамките на 6-12 месеца. След този период има по-малко хранителни вещества.

Ще запазят вкуса си

Друго предимство на замразяването: с негова помощ можете в повечето случаи да запазите естествения оригинален вкус на храната. Изключения ще бъдат авокадото и тиквичките.

По-добра алтернатива са за хора с диабет, тъй като компотите и сладката съдържат високи количества захар. За замразените храни няма противопоказания и могат да се приемат от всеки.

5 прости съвета за богата реколта от горски плодове

Ето няколко зеленчуци, за които замразяването работи много добре:

·       Карфиол,

·       броколи,

·       зелен фасул,

·       летни горски плодове.

Но ето кои продукти не са подходящи за замразяване:

·       Картофи,

·       ряпа,

·       цвекло.

По-добре е да съхранявате кореноплодните зеленчуци в хладилника или мазето.

Не трябва да замразявате воднисти зеленчуци: доматите и краставиците могат да загубят вкуса си при ниски температури.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес