Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как да разберем идеалното тегло за нашата височина и възраст с няколко лесни стъпки

25 юни 2024, 16:49 часа

Здравословното тегло може да зависи от много фактори, включително вашата възраст, пол, мускулна маса, костна маса и начин на живот. Някои мерки, като индекс на телесна маса (ИТМ), не вземат предвид всички тези мерки.

Реклама

Няма идеална формула за намиране на вашето идеално телесно тегло. Всъщност хората са здрави при различни килограми, форми и размери. Това, което е най-добро за вас, може да не е най-добро за хората около вас. Възприемането на здравословни навици и приемане на тялото ви ще ви служи по-добре от всяко число от скалата.

Въпреки това е добре да знаете какъв е диапазонът на здравословно телесно тегло за вас. Други измервания като обиколката на талията също могат да бъдат полезни при определяне на рисковете за здравето. Имайте предвид, че нито една от дадените мерки по-долу не е перфектна.

Още: 4 типа затлъстяване и защо едно лечение не е достатъчно, според проучване

Когато си поставяте цели свързани със здравето, винаги говорете с медицинско лице, което ви познава лично. Лекарят ще вземе предвид вашата възраст, пол, мускулна маса, костна маса и начин на живот, за да ви помогне да определите здравословния си диапазон.

Снимка: iStock

Здравословен диапазон

Вашият индекс на телесна маса (ИТМ) е приблизително изчисление на телесната ви маса, което се използва за определяне на количеството телесни мазнини въз основа на вашия ръст и тегло. Числата на ИТМ варират от ниски до високи и са в няколко категории:

  • <19: поднормено тегло
  • 19 до 24: нормално
  • 25 до 29: наднормено тегло
  • 30 до 39: затлъстяване
  • 40 или повече: екстремно затлъстяване

По-високият ИТМ увеличава риска от сериозни здравословни проблеми, включително:

  • сърдечно заболяване
  • високо кръвно налягане
  • висок холестерол
  • камъни в жлъчката
  • диабет тип 2
  • проблеми с дишането
  • някои видове рак

Можете да изчислите своя собствен ИТМ: тук

Примерна таблица за ИТМ може да видите: тук

Още: Пътят към затлъстяването: Не започвайте да бягате, ако искате да отслабнете

Проблеми с ИТМ

Полезно е, че ИТМ числата са стандартизирани и предлагат диапазони от здравословно телесно тегло. Но това е само една мярка и „не разказва цялата история“. Например ИТМ не взема под внимание вашата възраст, пол или мускулна маса, които са важни, когато става въпрос за намиране на идеалното тегло за вас.

По-възрастните хора са склонни да губят мускулна и костна маса, така че по-голямата част от телесното им тегло вероятно идва от мазнини. По-младите хора и спортистите може да тежат повече поради силните мускули и по-плътните кости. Тези реалности могат да изкривят вашия ИТМ и да го направят не толкова точен при определянето на нивата на телесните мазнини.

Снимка: iStock/Guliver

Същото важи и за жените, които са склонни да имат повече телесни мазнини, спрямо мъжете, които са склонни да имат повече мускулна маса. Така че мъж и жена с еднакъв ръст и тегло ще получат еднакъв ИТМ номер, но може да нямат същото съотношение телесни мазнини към мускули.

„С напредване на възрастта, освен ако не спортуваме, ще загубим чиста тъканна маса (обикновено мускули, но също така и тегло на кости и органи) и ще натрупаме мазнини. Жените имат повече мастна тъкан от мъжете. Ако имате повече мускули, вашият ИТМ може да ви категоризира с наднормено тегло или затлъстяване“, казва д-р Наоми Парела, медицински директор на Центъра за отслабване и медицина на начина на живот в университета Ръш.

Още: "Лекари в помощ на пациентите": Метаболитен синдром и бременност

Съотношение талия към ханш

Съставът на тялото и къде съхранявате мазнини могат да окажат голямо влияние върху цялостното ви здраве. Хората, които натрупват повече телесни мазнини около талията си, имат повишен риск от здравословни проблеми в сравнение с хората, които натрупват телесни мазнини около бедрата си. Поради тази причина е полезно да изчислите съотношението си талия към ханш.(*За да изчислите трябва да разделите обиколката на талията си на обиколката на бедрата)

В идеалния случай талията ви трябва да има по-малка обиколка от бедрата. Колкото по-голямо е полученото число от съотношението талия към ханш, толкова по-висок е рискът от свързани здравословни проблеми. Съотношението талия към ханш над 0,90 при мъжете и 0,85 при жените се счита за коремно затлъстяване, според Световната здравна организация (СЗО). След като човек достигне тази точка, се счита, че има значително повишен риск от свързани медицински проблеми.

Някои експерти смятат, че съотношението талия към ханш може да бъде по-точно от ИТМ за оценка на рисковете за здравето. Проучване от 2015 г. на повече от 15 000 възрастни установява, че хората с нормален ИТМ, но високо число на съотношение талия към ханш са по-склонни да починат преждевременно. Това важи особено за мъжете. Резултатите показват, че мъж с нормален ИТМ може да има наднормено тегло около талията си, което драстично увеличава риска от здравословни проблеми. Проучването установи само корелация между съотношенията талия към ханш и ранната смърт. Не се изследва точно защо излишната коремна мазнина може да бъде по-смъртоносна. Високото число от съотношението на талия към ханш може да предполага спешна нужда от подобряване на диетата и начина на живот. Въпреки това съотношението не е добър инструмент за всички, включително деца, бременни жени и хора, които са по-ниски от средния ръст.

Още: Под 5 години, а вече с влошено здраве в Обединеното кралство: Експерти алармират

Съотношение талия към височина

Ако размерите на талията ви са повече от половината от височината ви, може да сте изложени на повишен риск от заболявания, свързани със затлъстяване, като сърдечно-съдови проблеми и ранна смърт. Например, човек с височина 6 фута (1.83 м) в идеалния случай би имал талия, която е по-малка от 36 инча (91.44 см) с това съотношение.

Проучване от 2017 г. на възрастни мъже и жени установява, че съотношението между талията и височината може да е по-добър показател за затлъстяване от ИТМ. Необходими са обаче повече изследвания за сравняване на по-голям брой хора, включително по-голямо разнообразие във възрастта и етническата принадлежност.

Снимка: iStock

Процент телесни мазнини

Тъй като истинската загриженост за телесното тегло всъщност е относно нездравословните нива на телесни мазнини, може би е най-добре да опитате да изчислите процента на телесните си мазнини. Има различни начини да направите това, но най-добрият начин е да работите с лекар.

Можете да използвате инструменти у дома, за да се опитате да определите процента на телесните си мазнини, но лекарите имат по-точни методи. Има и някои изчисления, които използват информация като вашия ИТМ и вашата възраст, за да намерят процент телесни мазнини, но не винаги са точни. Имайте предвид, че мазнините под кожата (наричани бебешки мазнини или обща мекота на тялото) не са толкова тревожни. По-неприятните телесни мазнини се събират около вашите органи. Може да причинят повишено налягане, водещо до възпаление в тялото. Поради тази причина измерванията на талията и формата на тялото може да са най-простите и полезни елементи за проследяване.

Още: "Лекари в помощ на пациентите": Метаболитен синдром и бременност (втора част)

Талия и форма на тялото

Проучванията показват, че излишната мазнина по корема е по-опасна от мазнината, разпределена равномерно в тялото. Според една теория, всички жизненоважни органи в сърцевината ви са засегнати от наличието на твърде много мазнини по корема. Генетиката влияе къде и как хората съхраняват телесни мазнини. Въпреки че това не е нещо, което можем да контролираме, все пак е добра идея да практикувате здравословно хранене и да спортувате колкото е възможно повече.

Снимка: iStock/Guliver

Като цяло мъжете са по-склонни да развият телесни мазнини около талията, но съответно и размерите им са по-големи. Но с възрастта на жените и особено след менопаузата, хормоните предизвикват добавяне на повече тежест около талията им. Поради тази причина може би е най-добре да обърнете внимание на това как ви стои облеклото, вместо да проверявате скалата, казва д-р Парела. „Измерването на талията е най-важното за оценка на риска.“

Няма перфектен начин да определите идеалното си тегло, тъй като зависи от много фактори. Тези фактори включват не само процента и разпределението на телесните мазнини, но и възрастта и пола ви. Ако сте загрижени за цялостната физическа форма и качеството на живот, говорете с Вашия лекар за започване на диета и програма за упражнения. „Тялото ви ще се установи на тегло, което е най-добро за вас, ако имате здравословен начин на живот“, завършва д-р Парела.

*Източник: healthline

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес