Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Етикет на маса: ето как се поставят приборите след хранене

25 септември 2024, 16:10 часа

Етикетът на масата е нещо, което говори много за нашите маниери и уважение към домакините и храната. Макар често да не му обръщаме внимание, правилното поставяне на приборите може да каже много за нашето мнение за ястието и да комуникира с обслужващия персонал, без да казваме и дума. Ако искате да овладеете този фин начин на комуникация, прочетете как правилно да поставяте ножа и вилицата си след хранене.

Пауза

Когато сте в средата на храненето и искате да си вземете кратка почивка, правилното позициониране на приборите е важно. За да покажете, че не сте приключили, поставете ножа и вилицата си на чинията под формата на обърнат "V" с острието на ножа навътре и зъбците на вилицата нагоре. Това ясно показва, че сте в пауза и не сте готови да продължите или да приключите с храненето.

Не е културно: Никога не правете това на масата

Готов съм за второ ястие

Ако сте приключили с първото ястие и с нетърпение очаквате следващото, можете да поставите приборите си паралелно един до друг, разположени вертикално в средата на чинията. Това е ясен сигнал за обслужващия персонал, че сте готови за следващото блюдо и могат спокойно да сервират.

Отлично

Искате да покажете на домакините, че сте останали очаровани от ястието? Поставете ножа и вилицата хоризонтално върху чинията с върховете насочени надясно. Това е универсален знак за отлично впечатление и благодарност за храната, който показва уважение към усилията, вложени в готвенето.

Правила за етикет на масата: Как да не се изложим пред гостите?

Приключих

Когато сте готови с храненето и искате да покажете, че можете да прибират чинията ви, поставете ножа и вилицата си успоредно един на друг вертикално, като острието на ножа е обърнато навътре, а зъбците на вилицата – нагоре. Това е класическият начин да съобщите, че сте приключили и сте готови за следващия етап на вечерята.

Не ми хареса

Ако по някаква причина не сте доволни от ястието, можете да го покажете, като поставите ножа и вилицата кръстосано в чинията с върховете, сочещи в противоположни посоки. Това е ясен сигнал, че не сте впечатлени от храната и е един от начините да изразите недоволството си без думи.

Правилното поставяне на приборите след хранене не е просто формалност – то е езикът на маниерите, който казва много за вас като гост. Независимо дали сте на официална вечеря или на приятелско събиране, спазването на тези основни правила ще ви помогне да се почувствате уверени и да покажете уважение към усилията на домакините. Следващия път, когато сте на маса, помнете тези малки, но важни детайли и използвайте приборите не само за хранене, но и за комуникация.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес