Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Емоционалното въздействие на загубата на памет след инсулт

01 август 2023, 12:44 часа

Инсултът е събитие, което променя живота и може да има опустошителни последици за хората и техните близки. Едно от най-често срещаните и мъчителни последствия от инсулта е загубата на паметта. Когато паметта е нарушена или загубена вследствие на инсулт, това може да доведе до дълбоки емоционални предизвикателства за засегнатото лице, като промени живота и взаимоотношенията му.

Паметта е основен аспект на личната идентичност и загубата на части от паметта може да накара човек да се чувства дезориентиран и откъснат от собствената си житейска история. Това може да доведе до чувство на объркване, неудовлетвореност и загуба на самочувствие. Невъзможността да си спомнят скъпи спомени или да разпознават познати лица може да предизвика чувство на скръб и траур за човека, който е бил преди инсулта. Този емоционален смут може да бъде непреодолим и да предизвика тревожност и депресия.

Лекар разкри 7 симптома на инсулт, които може би не знаете

За членовете на семейството и приятелите свидетелството, че любимият човек се бори със загуба на паметта, може да бъде сърцераздирателно. Човекът, когото някога са познавали, може да им се стори непознат, което поражда чувство на загуба и тъга. Възможно е също така да се окаже, че повтарят историите или информацията на човека, преживял инсулт, осъзнавайки, че споделените от тях спомени избледняват. Справянето с тези промени може да бъде емоционално изтощително и да доведе до чувство на безпомощност и неудовлетвореност, докато се опитват да подкрепят и общуват с любимия човек.

Емоционалното въздействие на загубата на паметта след инсулт не се ограничава само до преживелия го човек и неговото най-близко обкръжение; то обхваща и по-широката му социална мрежа. Колеги, познати и дори случайни приятели могат да се окажат затруднени да се отнасят към човек, чиято памет е променена. В резултат на това преживелият инсулт може да се окаже в изолация и да се оттегли от обществото, което допълнително да изостри емоционалните му проблеми.

Приспособяването към новата реалност след загуба на паметта е постепенен и труден процес. Той изисква устойчивост и решителност от страна на преживелия инсулт, докато той преминава през терапията и рехабилитацията. Терапевтите играят ключова роля в насочването на хората да се справят със загубата на паметта, като им помагат да се съсредоточат върху настоящето и да създадат нови спомени. Изграждането на система за подкрепа и участието в групи за подкрепа също може да се окаже полезно, тъй като позволява на преживелите инсулт да се свържат с други хора, които разбират техните преживявания и емоции.

Какво да правите, ако ваш близък получи инсулт ?

Иновациите в технологиите и рехабилитацията на паметта предлагат обещаващи възможности за подобряване на живота на хората, засегнати от загуба на паметта след инсулт. Изследват се помощни средства за паметта, приложения за когнитивно обучение и терапии, базирани на виртуалната реалност, за подобряване на запазването на паметта и когнитивните функции.

Загубата на паметта след инсулт има дълбоко емоционално въздействие върху хората и околните. Пътят към приемане и адаптиране може да бъде труден, но с правилната подкрепа и ресурси преживелите инсулт могат постепенно да намерят начини да възстановят живота си и да намерят смисъл в настоящето, дори когато се борят със спомените от миналото. Търпението, съпричастността и разбирането от страна на близките и обществото са от решаващо значение, за да се помогне на преживелите инсулт да преминат през този сложен емоционален терен.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес