Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еликсир на живота ли е тази аминокиселина?

18 юни 2023, 13:33 часа

Тауринът,  аминокиселина, често използвана от бодибилдърите и добавяна към енергийни или спортни напитки, може да бъде „еликсир на живота“, според автора на ново проучване поне що се отнася до удължаване на здравето и продължителността на живота на мишки и маймуни.

Реклама

Женски мишки на средна възраст, хранени с високи нива на таурин, са живели средно с 12% по-дълго от мишки, които не са получавали таурин, докато мъжките мишки са живели с около 10% по-дълго.

Считан за неесенциална аминокиселина, тауринът съществува в мозъка, ретината и почти всяка мускулна тъкан в тялото. Проучванията са установили, че може да има противовъзпалително и невропротективно действие при по-възрастните хора, но потенциално вредно за развиващите се организми на подрастващите. Недостигът на таурин е свързан с увреждане на сърцето, бъбреците и ретината.

Тестовете при маймуни показват, че тези, които приемат добавки с таурин, са по-слаби, имат по-добри нива на кръвната захар и по-малко увреждане на черния дроб, имат повишена костна плътност, по-млада имунна система и наддават по-малко, според проучването.

Тези проучвания при няколко вида показват, че изобилието на таурин намалява с възрастта и обръщането на този спад кара животните да живеят по-дълго и по-здравословно.

Топ ползи от употребата на BCAA - аминокиселини с разклонена верига

Единственият експеримент върху хора в проучването установи, че упражненията, често наричани „ключът към дълголетието“ подобряват нивата на таурин при хората. Въпреки това, те намаляват холестерола, подобряват притока на кръв, понижава кръвното налягане, укрепват мускулите, включително сърцето, повишават енергията, подобряват съня и се борят с хроничните заболявания.

Може ли ежедневният прием на мултивитамини да забави когнитивното стареене? Може би.

Вземете например витамин Е. Хората са приемали витамин Е в продължение на десетилетия, а след това откриваме, че той със сигурност не носи никаква полза и всъщност може да бъде вреден.

Да се вълнувате от дадено лекарство е добре, тъй като то трябва да премине през строг процес на одобрение , преди да имате достъп до него. Но добавките не са регулирани, така че наистина можете да се заблудите.

Освен това има опасност хората, включително тийнейджърите, да се обърнат към енергийни и спортни напитки, пълни с нездравословни захари и кофеин заедно с таурин. Изследователите са открили между 750 и 1000 милиграма на порция таурин в енергийни и спортни напитки - нормалната диета обикновено съдържа 40 до 400 милиграма на ден.

Високите нива на таурин, особено в комбинация с кофеин в енергийни и спортни напитки, могат да бъдат токсични за развиващия се мозък и тяло на подрастващите, според преглед от 2017 г.

Сърдечните дефекти се изострят, когато тауринът и кофеинът се приемат заедно, което може да бъде проблем, като се има предвид, че кофеинът сам по себе си може да повиши кръвното налягане и сърдечната честота.

Кои аминокиселини са най-добри?

Без клинични изследвания върху хора няма начин да разберем дали тауринът ще забави стареенето при хората, казват експертите.

Въпреки че възрастният или болен мозък може да се възползва от добавки с таурин или кофеин, изглежда, че юношите няма вероятност да се възползват от добавките и всъщност могат да страдат от лоши ефекти от хроничното поглъщане на високи дози.

В крайна сметка науката ще се нуждае от „100 различни вида таурин“. Стареенето е много сложно, с много биохимични процеси и тъкани, които взаимодействат помежду си. Няма да има едно решение за забавяне на стареенето. Вероятно ще се нуждаем от комбинация от неща, които вече имаме в телата си, заедно с някои разработки на лекарства и добре познати решения като упражнения и хранене.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес