Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Това е най-здравословният хляб и е много подходящ за диабетици

20 септември 2024, 12:59 часа

Ако обичате хляб - независимо дали е прясно изпечен или парче тост с масло за закуска. Но колкото и да е вкусно, някои теста отпадат, когато става дума за ползи за здравето. И така, кой е най-здравословният хляб?

Още: 4 задължителни съставки за уникално вкусна печена риба

Кой е най-здравословният хляб

Експертите са съгласни, че квасът е най-здравословният хляб. „Уникална за своя процес на ферментация, закваската предлага остър вкус и е по-малко интензивна по отношение на чувствителността към глутен“, казва Крис Мор, диетолог, съветник по фитнес и хранене. „Ферментацията спомага за подобряване на усвояването на хранителни вещества поради наличието на млечна киселина.“

Освен това въглехидратите в закваската се превръщат в устойчиво нишесте. Този тип нишесте отнема повече време за смилане, така че ви кара да се чувствате сити по-дълго.

Друг плюс? Ангел Люк, диетолог казва, че хлябът с квас има „нисък гликемичен индекс, което помага при управлението на кръвната захар“. Това го прави особено чудесен избор за тези с диабет или преддиабет, които искат да поддържат нивата на кръвната си захар стабилни.

Въпреки че можете да получите закваска от магазина и все пак да се възползвате от предимствата, Херингтън препоръчва да я направите от нулата (ако имате време), за да извлечете максимума от вашите съставки.

Покълналият пълнозърнест хляб също е здравословен избор

Не сте фен на кваса? Няма проблеми! Друг хляб, който е част от здравословната диета, е покълналият пълнозърнестият хляб. Той е подобен на обикновения пълнозърнест хляб, но е пълен с повече витамини и минерали. Това е благодарение на процеса на покълване. За разлика от традиционния хляб, когато пълнозърнестите зърна се накисват във вода и се оставят да покълнат, преди да се смелят на брашно.

„Хлябът с покълнали зърна е богат на хранителни вещества като витамини от група В и микроелементи, докато рафинираните зърна, които се съдържат в повечето обикновени видове хляб, са лишени от много естествено срещащи се хранителни вещества“, казва Сара Херингтън диетолог. „Тези видове хляб също са с по-високо съдържание на фибри и водят до по-нисък скок на кръвната захар след консумация.“

Както покълналият хляб, така и квасът са лесни за смилане и имат нисък гликемичен индекс, което според Люк е по-добър избор за хора, живеещи с диабет и преддиабет.

Какво да търсите, когато купувате здравословен хляб

Ако искате да включите повече от най-здравословните варианти за хляб в ежедневната си диета, има няколко ключови неща, които трябва да знаете, когато отидете до магазина за хранителни стоки. Първото звучи очевидно, но е важно: прочетете етикета на съставките върху хляба.

Херингтън казва, че колкото по-малко съставки виждате, толкова по-добре. „Органичните зърнени храни като елда, семена и други древни зърнени храни са акцентите на по-висококачествените хлябове“, добавя тя. По-здравословният хляб също ще има пълнозърнести храни, посочени като основни съставки.

Хранителните факти също са важни, но Мор казва колко грама фибри са включени е особено важно. „Целете се към хляб, който осигурява най-малко три грама естествени фибри на филия. Това помага за храносмилането и цялостното здраве“, обяснява той.

Съвет: Избягвайте марки с много добавена захар или високо съдържание на натрий. Те могат да повишат кръвното ви налягане, което може да повлияе на здравето на сърцето ви с течение на времето.

Как да изберете най-здравословния хляб за вас

Докато квасът и хлябът с покълнали продукти са чудесен избор, най-здравословният хляб може да варира от човек до човек в зависимост от вашите уникални нужди. „За хора с чувствителност към глутен или целиакия, например, много „здравословни“ опции за хляб ще бъдат напълно забранени за тях“, обяснява Херингтън. Вместо това те могат да изберат хляб без глутен.

Още: Най-лесният начин да направите мек хляб у дома

Най-общо казано обаче, „най-добре е да избягвате обикновените бели хлябове, освен ако нямате заболяване, което засяга приема ви на фибри“, добавя Херингтън. „Много „пълнозърнести“ хлябове не са толкова здравословни, колкото изглеждат. Те имат подобно съдържание на въглехидрати като белия хляб и влияят на кръвната захар по подобен начин.

След като проверите етикета на съставките и хранителните вещества, опитайте да експериментирате с различни хлябове. Мор казва, че „пълнозърнестите храни се различават по вкус и текстура“, така че ако опитате няколко, ще ви помогне да определите най-здравословния хляб, който също така задоволява вкусовите ви рецептори.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес